30
Tue, May
25 Artikel Baru

Top Stories

Grid List

DEWAN Muslimat PAS Kawasan Putatan (DMPKP) telah menganjurkan kuliah "Tanyalah Ustazah: Fiqh Puasa Wanita" bersempena menyambut kedatangan bulan Ramadan pada 27 Mei 2017 lalu.

Antara intipati utama kuliah adalah tentang amalan-amalan yang dianjurkan sepanjang Ramadan seperti memperbanyakan istighfar dan doa, mengerjakan solat sunat, bersedekah dan membantu golongan yang memerlukan. Selain itu, para hadirin diingatkan dengan persoalan kematian yang tidak mengenal usia dan mengajak untuk sentiasa bertaubat kepada Allah lebih-lebih lagi pada bulan yang penuh rahmat ini.

Program yang berdurasi selama dua jam ini telah menunjukkan bahawa masyarakat Islam pada hari ini terutama golongan wanita sangat memerlukan bimbingan agama sejajar dengan matlamat Parti Islam Se-Malaysia (PAS). Oleh itu, DMPKP menyedari akan hal ini dan telah merancang untuk mengadakan Kelas Fiqh Wanita secara berkala.

Selari dengan Negara Berkebajikan yang dibawa oleh PAS, Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan DMPKP mengambil kesempatan mengagihkan barangan keperluan dapur kepada para ibu tunggal bagi meringankan beban mereka sepanjang Ramadan.
 
PAS Putatan akan terus prihatin terhadap keperluan masyarakat sekeliling dan tidak lupa berusaha untuk membimbing wanita dengan ilmu. – HARAKAHDAILY 29/5/2017

PutatFiqh 3

PutatFiqh 2

AHLI Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman gagal membangunkan Seberang Takir walaupun beliau merupakan wakil rakyat yang telah bekhidmat selama dua penggal bagi kawasan itu.

Menteri Besar Terengganu itu tidak mampu mengekspolitasi potensi Dun terbabit walaupun lokasinya terletak dalam garis yang begitu strategik antara bandaraya Kuala Terengganu dengan bandar baharu Kuala Nerus.

Tidak ada apa-apa perubahan ketara kepada Dun yang memiliki Lapangan Terbang Sultan Mahmud serta sumber yang berhampiran dengan muara sungai Terengganu dan Laut China Selatan.

Pengarah Majlis Tindakan Dun (MTD) Seberang Takir, Ustaz Zakaria Dagang menyifatkan banyak projek yang dicanangkan Razif hanya ’angan-angan’.

“Datuk Seri Razif ni banyak idea yang dicetuskan kepada rakyat dalam istilah kita orang Terengganu ni ‘dak jejok bumi’, antaranya nak buat ‘River Cruise’ lah, nak jadikan orang naik penambang macam naik bas, duduk tepi jalan bas lalu tahan penambang boleh naik,” ujarnya dipetik Buletin Online.

Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam program ‘Langkah Al-Fateh Dun Seberang Takir’ yang diadakan di Dataran ArRasyidin, Telaga Daing, kelmarin.

Ustaz Zakaria menambah, ini menggambarkan Razif selaku Pengerusi Umno Terengganu tidak serius dalam membangunkan kawasan yang diwakilinya.

“Jadi dia pun nak buat konsep penambang lalu tepi alur, tepi parit dan sungai, orang pun ‘tahan’ nak naik gi ke bandar (Kuala Terengganu) tapi setelah dua penggal, tak ada apa yang berlaku,” kata beliau.

Menurutnya, alur atau anak sungai yang Razif mahu jadikan laluan ‘River Cruise’ masih semak samun dan jambatan yang merentangi masih rendah, tidak mungkin dilalui oleh bot penambang.

“Kita (rakyat) dengar kelakar, tu idea dia kata, nak bagitau dia ni ‘brilliant’, otak geliga, pandai berfikir idea pelik-pelik, kesudahannya semua idea itu tidak menampakkan hasil, pelik ‘bedooh' lalu,” tambahnya.

Orang ramai disaran mengubah sikap ambil mudah tentang kebersihan persekitaran kawasan kediaman apabila ia adalah punca utama berlakunya peningkatan kes demam denggi.

Setiausaha Majlis Perbandaran Klang (MPK), Adil Faizal Ahmad Tarmizi berkata, sikap tidak endah segelintir masyarakat dengan kebersihan kawasan penyebab utama kes itu meningkat.


“Terdapat di beberapa kawasan sekitar Klang yang saya dapati masih ada penduduk yang tidak kesah tentang kebersihan di sekitar kawasan kediaman mereka.

“Di peringkat pihak berkuasa tempatan (PBT) kita telah menjalan tugas membersihkan di kawasan perumahan, namun di dalam rumah kita tidak ada kuasa untuk masuk tanpa kebenaran pemilik.

“Oleh itu, pemilik premis mahupun kediaman perlu bekerjasama dan pupuk sikap ambil peduli agar kita dapat bebas dari ancaman denggi,” katanya dipetik SelangorKini.

Beliau berkata demikian ketika Karnival Peduli Rakyat di Dewan Orang Ramai, Taman Eng Ann, Klang, hari ini.

Faizal berkata, pihaknya sentiasa merancang keperluan masa hadapan bagi menyediakan perkhidmatan yang terbaik untuk pemuliharaan alam sekitar.

“Kita bukan sahaja melantik kontraktor tetapi kita juga turun padang untuk memantau sendiri kawasan seliaan kami.

“Walaupun kes menunjukkan penurunan namun tindakan memantau serta memusnahkan kawasan berpotensi denggi perlu diteruskan,” katanya.

Seperti kebiasaannya, bulan Mei dan Jun merupakan tarikh yang sangat penting bagi mahasiswa universiti kerana selang beberapa hari lagi mahasiswa bakal menghadapi peperiksaan akhir semester. Ketibaan Ramadhan al-Mubarak kali ini menguji mahasiswa jalani peperiksaan kerana bakal menghadapi Ramadhan dan peperiksaan sekali gus.

Walau bagaimanapun, ketibaan bulan Ramadhan begitu dinanti oleh setiap lapisan umat Islam dan segala amalan baik adalah sangat dituntut, malah digandakan pahalanya. Kita sepatutnya bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana masih diberi ruang dan peluang bertemu dan menikmati bulan yang mulia ini.

Ketibaan Ramadan tidak boleh dijadikan sebagai alasan untuk mahasiswa bersikap sambil lewa, tidak bersemangat dan kurang produktif lebih-lebih lagi dalam tempoh menempuhi peperiksaan akhir semester kerana puasa dan peperiksaan merupakan dua perkara yang sangat penting bagi umat Islam.

Islam menggalakkan umatnya menuntut ilmu dan pada masa yang sama tidak meninggalkan perkara yang wajib seperti berpuasa maka perlu disedari bahawa mahasiswa perlulah berusaha untuk menghadapi peperiksaan dan menjalani ibadah puasa dengan sebaiknya.

Adalah sesuatu yang merugikan bagi mahasiswa yang hanya mengejar kejayaan dalam peperiksaan dan mengabaikan bulan Ramadhan ini. Hal ini bertepatan dengan hadis yang diriwayatkan oleh At Tirmizi yang bermaksud "berapa banyak orang yang berpuasa namun tidak mendapat apa-apa dari puasanya selain lapar dan dahaga" (Riwayat At-Tirmizi).

Oleh itu, mahasiswa hendaklah menyusun jadual dengan teratur antara mengulangkaji mata pelajaran dan menunaikan amalan-amalan yang disarankan sepanjang bulan ini supaya semuanya berjalan dengan baik dan sempurna.

Antara amalan-amalan sunat di bulan Ramadhan ialah menunaikan solat terawih, qiamullail, memperbanyakkan tadarus al-quran dan amalan-amalan sunat lain bagi membesarkan bulan ini disamping mendekatkan diri dengan Allah SWT.

Mahasiswa yang mempunyai hala tuju sentiasa membuat pertimbangan dan keputusan terbaik dalam kehidupannya dan sedar bahawa ketika membina kecemerlangan, aspek kerohanian juga memainkan peranan penting bagi menjamin kejayaan bukan sahaja di dunia seterusnya sebagai bekalan di akhirat kelak.

Ia adalah penanda aras kepada mereka untuk berusaha dengan lebih lagi ketika berbicara tentang kelebihan menuntut ilmu selaras dengan tuntutan individu yang bergelar mahasiswa.

Akhir kata, mahasiswa perlulah sentiasa meningkatkan keimanan terhadap Allah SWT dalam keadaan apa pun kerana bulan Ramadhan hanyalah ujian bagi menentukan tahap keimanan mahasiswa ketika menjalani peperiksaan di bulan ini.

Pelajar ialah pelajar Fakulti Pengajian Bahasa Utama Universiti Sains Islam Malaysia.

TIDUR selepas subuh merupakan tabiat yang sering dilakukan oleh kita lebih-lebih lagi pada waktu cuti. Tidak dinafikan bahawa sebahagian daripada kita menjadikan tidur selepas subuh sebagai satu amalan. Istilah tidur selepas subuh tidak pernah wujud sama sekali dalam Islam.

Hukum tidur selepas subuh mengandungi dua pandangan, iaitu pandangan kita (pandangan nafsu) dan pandangan orang soleh (ulama’). Jika dilihat berdasarkan pandangan kita (pandangan nafsu) melalui cara hidup dan cara amalan kita, ia dibolehkan tidur selepas waktu subuh, walaubagaimanapun ia tetap diibaratkan seperti anjing mati.

Tiada nas yang jelas menunjukkan bahawa menghalang seseorang untuk tidur selepas subuh. Oleh itu, hukum tidur selepas subuh kekal harus kerana tiada dalil yang menghalangnya. Meskipun tiada nas yang menghalang untuk tidur selepas subuh namun terdapat banyak galakan untuk menghidupkan amalan yang berfaedah selepas subuh seperti mengulangkaji pelajaran, beriadah, bekerja untuk mencari rezeki dan sebagainya.

Bukankah amalan ini lebih baik jika dibandingkan dengan tidur selepas subuh sehinggakan kadang kala kita terjaga ketika matahari tegak di atas kepala. Rasulullah SAW melihat anaknya Fatimah R.A berbaring selepas solat subuh, lalu baginda bersabda maksudnya:

"Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki tuhanmu dan janganlah engkau jadi daripada kalangan orang yang lalai. Sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia diantara terbitnya fajar sehingga terbitnya matahari." (riwayat Al Baihaki)
 
Solat sunat Dhuha juga turut kita abaikan apabila kita mengamalkan tidur selepas subuh. Walhal, waktu Dhuha merupakan waktu yang mustajab untuk kita memohon rezeki. Pintu-pintu rezeki terbuka luas pada waktu Dhuha untuk hamba-Nya yang berlumba-lumba mencari rezeki dan mendapatkan keredhaan-Nya. Sekiranya kita tidur selepas subuh, kita seolah-olah sombong dan menolak rezeki yang Allah janjikan di pagi hari. Aktiviti yang lebih bermanfaat bagi dunia dan akhirat lebih baik dikerjakan daripada tidur selepas subuh. Salah satu amalan sihat Rasul adalah bangun sebelum subuh (untuk solat malam) dan beraktiviti setelah subuh.

Beberapa hari lagi umat Islam akan menyambut bulan Ramadan. Alangkah indahnya sekiranya kita melakukan ibadah selepas sahur dan solat subuh seperti bertadarus, dan menghadiri majlis ilmu. Bulan Ramadan juga akan lebih bermakna dengan memperbanyakkan amalan mulia. Dalam sebuah hadis, Nabi SAW telah bersabda mafhumnya;

“Wahai tuhan kami, berkatilah untuk umatku pada awal waktu pagi.”

Adalah Nabi SAW, jika baginda menghantar seangkatan tentera, baginda akan menghantarnya di awal pagi.

“Adalah saudagar itu seorang peniaga dan beliau memulakan perniagaannya di awal pagi maka telah bertambah hartanya (mendapat keuntungan).” Riwayat Abu Daud, Syeikh Al-Albaani menilainya Sahih.

Nabi SAW amat menitikberatkan mengenai pengurusan masa lebih-lebih lagi di awal pagi bagi seseorang muslim. Ini dilihat dengan amalan yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW dari segi berzikir mahupun keluar kerja untuk mencari rezeki dan disebabkan oleh itu juga para ulama’ amat menjaga waktu selepas subuh mereka agar dipenuhi dengan perkara yang berfaedah lagi berpahala.

Terdapat banyak keburukan tidur selepas subuh antaranya ialah badan kita akan menjadi lemah dan tidak bermaya sepanjang hari. Badan akan lemah sekiranya kita tidur berlebihan dan kurang mendedahkan kulit dengan cahaya di siang hari. Selain itu, akibat tidur selepas subuh juga ialah badan kurang sihat oleh kerana tidak mengamalkan aktiviti riadah di siang hari.

Seterusnya, tidur selepas subuh boleh mematikan hati sebagaimana Ulama’ ibnu Qayyim mengatakan bahawa tidur selepas subuh boleh mematikan hati, membuatkan badan menjadi malas dan juga mensia-siakan waktu yang berharga. Apalagi jika ada keperluan kerana bekerja di waktu malam untuk kesegaran saat menjalani hari. Secara ilmiah dari berbagai rujukan, tidur setelah subuh dapat menyebabkan kepikunan (nyanyuk).

Kesimpulannya, lihatlah kepada diri kita ini, ada sifat malas dalam diri yang perlu diubah. Jika kita tidak ubah sikap pemalas kita ini, maka bermacam-macam impak negatif bakal menghanyutkan diri ke arah kemudharatan yang lebih besar.

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa yang pada diri mereka.” (surah Ar-Ra’d : ayat 11). - HARAKAHDAILY 24/5/2017

Penulis ialah pelajar Universiti Sains Islam Malaysia

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

“(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang batil). Kerana itu, barangsiapa di antara kamu yang hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu. Dan barangsiapa yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain” (Al-Baqarah : 185).

Beberapa hari lagi bulan yang paling ditunggu oleh seluruh umat Islam bakal menjenguk kita. Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadan, selamat datang wahai bulan Ramadan. Bersediakah kita dalam menghadapi Ramadan? Sempatkah kita bertemu bulan Ramadan tahun ini? Atau sempatkah kita menghabiskan bulan Ramadan 1438 hijrah ini? Semoga kita bersedia dan dapat berjumpa serta menghabiskan Ramadan tahun ini dan tahun-tahun akan datang.

Pernahkah terlintas di fikiran kita persoalan-persoalan seperti; kenapa umat islam diwajibkan berpuasa? Atau, mengapa kita perlu berpuasa? Dan sebagainya.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

"Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa." [Al-Baqarah: 183]

Demikian perintah Allah kepada kita agar melaksanakan ibadah berpuasa yang terangkum dalam Rukun Islam. Dengan melaksanakan Rukun Islam ini, kita dijanjikan Allah dengan pengampunan dosa yang lalu. Hal itu jelas dalam sabda Rasulullah yang bermaksud:

"Sesiapa berpuasa Ramadan kerana iman dan mengharapkan pahala daripada Allah, nescaya diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Hadis riwayat Muttafaq 'alaih).

Kajian sains perubatan mendapati berpuasa memainkan dua fungsi sekali gus iaitu sebagai kaedah perawatan ke atas penyakit dan sebagai langkah pencegahan. Pakar-pakar perubatan bukan Islam mengakui puasa adalah satu kaedah perubatan yang mujarab kepada sistem tubuh manusia. Antaranya Dr Mac Fadon dari Amerika Syarikat (AS) yang menyatakan, puasa seperti tongkat ajaib yang dapat menyembuhkan penyakit yang membabitkan perut. Boleh dikatakan semua ahli perubatan di dunia ini menyatakan berpuasa menyihatkan tubuh badan manusia, malah kesihatan mental dan kekuatan rohani akan turut berganda dengan berpuasa.

Maka, pada saat Ramadan sudah menjengah, latihlah diri dan pimpinlah hati kita dengan jalur kehidupan yang dituntut oleh agama. Jika kita berpuasa dengan kaedah sebagaimana diperintahkan Allah, puasa itu adalah ibarat perisai daripada godaan syaitan, malah ibadah kita akan menjadi gerbang menuju ketakwaan.

Oleh itu, jadikanlah Ramadan akan datang ini sebagai bulan memantapkan iman untuk meraih kecemerlangan dunia dan kebahagiaan di akhirat.

Selamat datang wahai bulan umat Nabi Muhammad SAW. – HARAKAHDAILY 23/5/2017

Penulis ialah pelajar Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Universiti Sains Islam Malaysia.

We need to see an end to the widespread and systematic abuses of Rohingya rights which for too long have been ignored. I appeal to all the people for action, today.   Please help end the "slow burning genocide of more than 1 million Rohingya in Myanmar.   The Burmese government’s plan is to drive us out of our own ancestral land. This cannot happen – we are people of Myanmar, and should be treated as such. Failure to act will have devastating consequences and lead to untold suffering. - Tun Khin
It is a great honor to speak at this event today. First of all I would like to express many thanks to the organizers for arranging this timely conference and for inviting me to share the history and reality of Rohingya people.
 
My own personal history in Burma dates back generations. My family had long resided in Buthidaung, and my paternal grandfather, Mt Gaffar, was a parliamentary secretary during Prime Minister U Nu’s parliamentary government. A British-educated Burmese national – and a Rohingya man – he served the newly independent Burma.  Other members of my family have served the government and as part of the civil service.

 
I was born and brought up in Buthidaung Arakan State.  My parents, along with over 200,000 Rohingya, were forced to fled the country on foot into neighbouring Bangladesh Burma’s first large scale campaign against the Rohingya – nagamin or “Dragon King” operation. They left in the spring of 1978 were repatriated back to Burma – and their home in Buthidaung – in the autumn the same year.  I was born three years later. 

 
 
 
Despite of our ancestral roots in western Burma, my family, and many others have been stripped of our citizenship and denied a nationality in Burma. This has had long lasting consequences, and has made it increasingly difficult for Rohingyas in Myanmar to exercise other rights and live in dignity. The latest round of violence against Rohingya in Burma  is part of a long standing pattern of discrimination, abuse and oppression which I will speak about in some detail later.

 
 
Before I do, I want to talk a little bit about the history of the Rohingya in Burma. The government has often claimed that Rohingyas do not exist in the country, that there is no such thing as Rohingya, and that we are in fact “illegal migrants” from Bangladesh. This is not true. 
 
Rohingyas were ancient settlers of Indo- Aryan descendant converted into Islam in 8th century A.D and new generation of mixed blood of Arab (788 A.D - 801 A.D ) plus Persian (700 AD -1500 A.D) plus Bangali (1400 AD - 1736 AD) plus mogul in 16th century AD.
 
In ancient times the Rakhine State was called Rohang and the people in Rohang were called as Rohingyas so that Rohingya was a name of an ethnic group only occurred under historic event. Rohingya was not created under politics and not the same as Mujahids, armed group.Although Rohingyas’ spoken dialect are not the same as Rakhines’ spoken words, it ought to be taken care of the fact that their words are the same as ancient waithali (vesali) words and the culture is same too based on Ananda Sandra Stone Monument or Shitthoung Temple pillar of Arakan translated by Oxford University in 1935-42 which was erected in 8th Century.
 
According to history, Islam reached Arakan before 788 AD and it attracted the local people to come to the fold of Islam en masse all over Arakan. Since then Islam had played an important part towards advancement of civilization in Arakan where Muslim, Buddhists and Hindus lived side by side for centuries with amity and concord as one family and ruled the country together. Coins and medallions were issued bearing “Kalima” (the profession of faith in Islam) in Arabic Language and persian script. Persian was the Court Language of Arakan and it was common for the kings to adopt Muslim names.
 
Rohingya Muslims of Arakan who have their proud history, culture and tradition as other indigenous races of Burma and there is no justification to take them as foreign race for the simple reason that they profess Islam and keep Islamic names. Other Nationals can easily distinguish from their features who are them. They are also different from one another in their Language, customs and culture. Similar is the case with Rohingya Muslims who have been together as a race in a group from time immoral in a territory included within the Arakan and Burma. 
 
The word “Rohingya”, use of the term in the English language can be traced back at least until 1799, when researcher Francis Buchanan wrote of a dialect in western Burma “spoken by the [Muslims], who have long settled in Arakan, and who call themselves Rooinga, or natives of Arakan.” Rohingya ethnicity was also identified in the Journal of London published in 1811, as well as in the 1815 of collectiones vocabulorum in Berlin of Germany. 
 
By denying our existence and identity, the Burmese government have sought to distract attention from the appalling human rights violations we are and continue to be subjected to. This cannot continue.
 
Before I speak about the recent violence and the atrocities taking place in northern Rakhine State, I want first to talk about the situation for Rohingyas  and other Muslims  in Rakhine state before 9 October.  It is important to place this recent violence in a historical context of state sponsored discrimination, oppression and persecution of the Rohingya.

Since Burmese independence on 4 January 1948, 19 full-fledged armed operations with frequent state patronized communal riots, have been engineered and carried out against the Rohingyas resulting in their death, massive destruction of their settlements, holy places of worship, economic bases and expulsion from their hearths and homes. 
 
Some of the major armed operations against the Rohingya people, orchestrated by the Burmese government since 1948 are mentioned below:
 
Military Operation (5th Burma Regiment) - November 1948
Burma Territorial Force (BTF) - Operation 1949-50
Military Operation (2nd Emergency Chin regiment) - March 1951-52
Mayu Operation - October 1952-53
Mone-thone Operation - October 1954
Combined Immigration and Army Operation - January 1955
Union Military Police (UMP) Operation - 1955-58
Captain Htin Kyaw Operation – 1959
Shwe Kyi Operation - October 1966
Kyi Gan Operation - October-December 1966 (Buthidaung-Maung Daw)
Ngazinka Operation - 1967-69
Myat Mon Operation - February 1969-71(" in Sittway and Kyaukpyu districts)
Major Aung Than Operation – 1973
Sabe Operation February - 1974-78
Naga-Min (King Dragon) Operation - February 1978-79 (resulting in exodus of some 300,000 Rohingyas to Bangladesh)
Shwe Hintha Operation - August 1978-80
Galone Operation – 1979
Pyi Thaya Operation – July 1991-92 (resulting in exodus of some 268,000 Rohingyas to Bangladesh)
Na-Sa-Ka Operation – (ongoing )since 1992
 
The first issue I want to talk about is citizenship. As many of you  know, Rohingyas in Myanmar are not granted full citizenship rights. Indeed, we have gradually stripped of our citizenship and our right to a nationality, notably by the 1982 Citizenship Law. While many of our countrymen and women were given national identity cards, we Rohingyas – myself included - were issued with temporary registration cards known as a “white cards”. With this card, we are neither citizens nor foreigners, but instead live somewhere in between in legal limbo. 
 
Without citizenship many of the rights we would normally take for granted were no longer guaranteed for Rohingyas. Rohingyas movement was – and remains - severely restricted, and they are subject to a tightly controlled system of travel permissions. Whether they want to travel to the next village or to neighboring townships, Rohingyas can only go with authorization of the authorities. This has major consequences for their day to day lives. It makes it very difficult to travel to find work and to travel to market to sell and buy goods. Rohingyas are also barred from studying at universities and colleges in Burma. I should note that in the past during Rohingya students not only studied at higher education institutions, they formed official Rohingya student associations and cultural organizations in Rangoon.  Not anymore. In taking away our citizenship the government took away something just as precious: our future.
 
Many of you will be aware of the 2012 violence, primarily between Rakhine and Buddhists, and later supported by the state, which led to loss of lives and massive destruction of Rohingya and Rakhine homes and other property. Over 140,000 people were displaced by that violence, and today almost five years later over 120,000 people, the vast majority of them Rohingyas, live in squalid displacement camps. The government has no plan for them to return to their homes, or to ensure they can live their lives in dignity. Instead, they keep them segregated in these camps, prevent them from travelling outside –and cruelly, and restrict humanitarian organizations from providing vital support and assistance. 
 
In fact the government can be said to trying starve Rohingya in to submission by placing extreme constraints on our livelihood opportunities and by blocking and/or severely restricting humanitarian assistance to our communities, either in internal refugee camps or in Rohingya villages.  
Recent years have also seen the political disenfranchisement of the Rohingya. Where as in previous elections Rohingyas had been allowed to vote and even run as Parliamentary candidates – indeed in 2010 a Rohingya MP was elected for Buthidaung – this was not the case in 2015. Rohingyas, and other white card holders, were barred from voting, and Rohingya candidates were not allowed to stand as candidates on the basis of deeply discriminatory criteria and procedures enforced by the Election commission at the local and national levels.

The government relied  on various security forces – police, Border Guard Police (BGP) Special Branch, the military and other agencies – to control Rohingyas lives, whether our physical movement, ability to build and repair homes,  pray and gather together in mosques or register newly born babies. These forces extort money, extract forced labor, and confiscate food and other produce with total impunity. As Rohingyas, people are not able to complain or access justice mechanisms.  Human rights violations and other abuses against Rohingyas are usually met with impunity.

This brings me to the present day, where security forces have committed the most unspeakable atrocities against Rohingyas since armed group attacked border police posts on 9 October.  Let me be clear: there is no justification or excuse for the use of violence and these attacks were unacceptable. But the disproportionate response by the security forces, who have essentially rampaged thought Rohingya villages with total impunity is unacceptable and must be met with the strongest condemnation and responses by the international community. 
 
To date, the government of Burma has failed to even acknowledge human rights violations have occurred. This is despite mounting evidence to the contrary. The UN Office of the High Commissioner published a report in early February which contained detailed of the most unspeakable acts of cruelty. These findings have also been documented by human rights groups like Amnesty International and Human Rights Watch. They have documented unlawful killings, extrajudicial executions, rape, torture, enforced disappearances and mass arrests. The military have burned hundreds of Rohingya homes and buildings to the ground. The UN has concluded that these crimes very likely amount to crimes against humanity.
 
Almost 100,000 people have been displaced as a result of the violence and around 73,000 of them had now fled to Bangladesh. I recently met with some of the survivors and they recounted to be tales of violence and devastation so appalling. As a Rohingya refugee myself, I was especially moved and cannot  bear to watch our fellow Rohingya people being treated like animals, hunted by the security forces in this way. 
 
Instead of speaking out the government has continued its long standing policy of denying security force violations. State media has published article after article of propaganda, accusing Rohingyas of lying about the situation, and of spreading “fake news”.What’s more, they have allowed advocacy of hatred, of discrimination and of violence to go unchallenged.
 
All this is happening today in a country which the British government, the USA, and other countries describe as making great progress, where human rights are improving, and is making a transition to democracy. Indeed, Since the Burmese military government announced six years ago its intention to open up the country to western investors and engage with the anti-China Western forces, various western governments, including EU and its members states like the UK, the USA and others have applauded the government in Naypyaydaw for allowing limited human rights reforms and undertaking market reforms.  A great deal of global praise has been showered on the Burmese government – while all the new waves of violence and persecution have flared up.  
 
The reality is, the situation cannot continue. We need to see an end to the widespread and systematic abuses of Rohingya rights which for too long have been ignored. I appeal to all the people for action, today.   Please help end the "slow burning genocide of more than 1 million Rohingya in Myanmar.   The Burmese government’s plan is to drive us out of our own ancestral land. This cannot happen – we are people of Myanmar, and should be treated as such. Failure to act will have devastating consequences and lead to untold suffering.
 
Thank you very much.  May Allah  bless you!

When we were young, the most popular question posed to people of my generation, irrespective of race, color, religion or ancestry was, what is your ambition? We were oblivious to politics then.

When the prime minister (PM) spoke about Transformasi Nasional 50 (TN50), a new ‘vision’ for the nation, it brought back memories of what we wanted to be when we grow older. Some of us achieved our dreams, some had to change and some failed.

It is a jolly good thing to happen when we are at the last leg of Vision 2020 and focusing on our youths as the core to this new vision.

For that matter, it is our Youth and Sports Minister, En Khairy Jamaluddin who conceived TN50 and we can say it is his ‘baby’.

The PM said “…we are responsible citizens and forefathers, to leave behind the best and the greatest legacy to be inherited by future generations. Let the old legacy pass”. TN50 will seek to transform the country’s economy, citizen well-being, environment, technology, social interaction, governance and public administration.

He does not want the initiative to be politicised. “Our government today is a government which is willing to listen and uses the bottom-up approach. I believe our development must be balanced and development must be on the basis that no Malaysians will be left behind” he added. There should be a more just and equitable society.

The general goal for TN50 is for Malaysia to become a top 20 country in the world by the year 2050.

The responsible ministry said one of the key activities will be the discussion and networking groups. Other groups are also welcome to participate and share their thoughts. It will also be working with other government agencies, corporate bodies and NGOs.

While the various parties are working on the TN50, as a senior citizen, I feel compelled to lay down a few pointers as my personal input.

1. Leave behind the best and the greatest legacy.

It is good to leave behind the best and the greatest legacy in the form of TN50 to be inherited by future generations but, it must also be desired not to let the old legacy to just pass by.

2. Let the old legacy pass.

There is a popular adage that goes something like this, ‘Forget the past, don’t worry about the future, live in the present’. But, usually those who choose to simply forget the past miss out on its fullest potential. There are valuable lessons to be learned from it - the strengths and weaknesses. Also, ‘Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.’

It is not so simple as to just let the old legacy pass. It is a heritage passed on by our predecessors and we should where possible jealously guard it.

3. TN50 will seek to transform the country’s economy, citizen well-being, environment, technology, social interaction, governance and public administration.

Compare it with Vision 2020 that calls for the nation to achieve a self-sufficient industrialized nation, encompassing all aspects of life, from economic prosperity, social well-being, educational worldclass, political stability, as well as psychological balance.

As I see it there is not much difference where TN50 emphasises environment and technology. Therefore, we should try to fulfil or complete what was envisioned in Vision 2020.

4. Finish what we started.

There were scant mention of Vision 2020 and how the ‘Way Forward’ paper will be fulfilled. Unfinished jobs/projects can be swept under the carpet but rarely would they pick themselves up and quietly leave by the back door. They never do. It is an unwelcome mark on one’s soul, mind, or spirit. Perhaps, convincing us that we just can’t stick with anything and would naturally produce negative vibes.

The chorus of the song “Finish What We Started” by Diamond Rio goes like this:

“And step by step and mile by mile… Taking each turn together… Following the signs that point to forever… And side by side… True and tenderhearted… We'll finish what we started”

We should together finish and touch the tape in 2020 and raise our hands in jubilation.

5. Respect for elders.

This has to do with how much the elders can help the youths working on this new vision and offer valuable lessons. It is also a sign of compassion and mannerism, traits that many cultures value.

“O’ you who have true faith! Do not let men make fun of other men – perhaps they may be better than the other (group of men)…” (Quran: Al-Hujurat 49:11)

6. Era of “the government knows best” is over.

It was reported that the TN50 town hall session is the clearest indication yet of the new paradigm that the era of “the government knows best” is over.

It was on April 4th in 2009, that the PM announced “The day and age where government knows all and knows best is so long over”. We do know in between the two dates, there were many instances where government still knows best. Be that as it may, I do hope that it will be a reality that actually exists henceforth.

7. It must be on the basis that no Malaysians will be left behind.

This is noble. But as in most things that we saw happening, it is easier said than done. As an example, the KVMRT project was for the well being of the people but quite a number have to suffer with the line or track passing virtually over the roof of their houses without any compensation.

8. The PM does not want the initiative to be politicised.

I fully agree but groups from the other side have to be included to contribute their two sen worth. Similarly, the present government should not take sole credit when the initiative is implemented and proven successful in future.

Let us make this a truly all-inclusive Malaysian effort for our future generation. We are the “legal guardian for future generations” and whatever decisions we make today will impact them.

Let us all be statesmen that think of not only for the next generation but for the well-being of future generations.

To achieve this, the government has to provide the leadership.

To be more meaningful, I would suggest for us to produce a longer term or more of a perpetual Vision to consciously guide us. More like a vision statement for the country along with mission statements. The successive 30-year visions can be included in the objectives.

What say you…

The Hudud Laws are clearly and brightly enshrined in the Holy Quran. In essence the Hudud Laws are collectively a code of fundamental laws providing for the parameters of and the legitimate punishments for every Muslim who commits offences in breach of  Allah’s Commandments. The Hudud Laws are made in Heaven. They are willed by Allah. They are Divine justice from Allah, the Ultimate Law Giver.

The Hudud Laws are immutable and eternal laws, they ceremoniously bind all Muslims, prophets and followers, without any exception. They could not be fashioned and wilfully amended to accommodate the human changing psyche, material desires, social development and economic dominance more so to legitimise odd behaviours and inhuman excesses. The Hudud Laws are regal and supremely and divinely tailored by the Creator of the Universe to ensure that man would not loose his intellectual superiority, spiritual essence and dignity as a respectable human being.  

Without the Hudud Laws, there are always the imminent danger that man would steer away and deviate from religious norms and good respectable humane moral conduct and hence to fall unwittingly into the bottomless pit of disgrace and inhumane misconducts and loose his spiritual enlightenment and superiority as Allah’s viceroy (Khalifah) on this blessed earth.

Let us look at ancient example of man unfortunate fall into unmitigated disgrace. The Holy Quran vividly tells the story of Prophet Lot’s community who arrogantly transgressed Allah’s moral parameters. They committed the highest sin of the flesh by indulging in homosexual intimacy between men and lesbianism between women beyond the walls of saintliness and Divine obedience. They immediately sparked the Wrath of Allah the Magnificient as even animals do not commit such outrageous excesses. Allah did wait long. Divine justice was swiftly meted out - they (the sinners) were violently rained with fiery blazing brimstones and they perished miserably and their entire cities were turned upside-down. A tremendous catastrophy indeed. No one survived except Lot’s family but his wife. Let it be known that this punishment is for later generations to ponder to not to repeat such act of wicked lewdness in the like footsteps of Lot’s community.

Now in the present century we have in our beloved country a Federal Government with a strong Muslim representations both in the Senate and the Dewan Rakyat. For almost sixty years after independence, the Federal Government had done virtually nothing of significance to resurrect the Hudud Laws in the Holy Quran to be the laws of the land for Muslims. Until today the Government continues to apply the English Laws (both criminal and civil) to every Muslim instead of the Hudud Laws from the Holy Quran. What is brazenly blasphemous is – not only that the Government had abandoned its duty and responsibility (to the Muslim community) by not implementing the Hudud Laws after wielding executive powers and ruling the country for more than half a century but they unashamedly resisted and blocked the “blessed journey” of the Hudud Laws into Parliament. This would tantamount to shaking the celestial Arasy (The Throne of Allah), that is, a phenomenon indicating a spectacular facet of the Divine Wrath to those who reject and block the implementation of Allah’s Commandments.

Let it be known that as citizens we love this country, we love the Government and above all we love Islam most. It is lamentable that the Government we put into power to rule us had never earnestly looked up to Heaven for guidance and spiritual strength in moulding the Muslim community in this beloved country. Had they done so, the Hudud laws would have been the laws of the land for the Muslims years ago. They had conveniently forsaken and renounced their intrinsic duty and the trust they hold for the spiritual salvation and grace of the Muslim community.

Until to-date, besides making some inroads into Islamic banking and finance practices, the Government limits the practice of Islamic Laws only to solemnisation of marriages, divorce and distribution of “harta pusaka” and such other trifling matters of life. Generally the Syariah Courts’ judicial powers are much to be desired – far from what Allah had ordained and enshrined in the Holy Quran. The Government is bereft of the political will to see that the entire Laws in the Holy Quran be planted as the thriving laws for the Muslims. This laikadaisical attitude is most regrettable and all the Muslim Federal Ministers and those voters who supported and put them into power would be answerable to Allah for their long inordinate delay and dismal failure to find ways and the paths that would usher the Hudud Laws see the light of day.

The Holy Quran in many brilliant and sparkling verses stirringly urge “the Muslims to trek on with Jihad by way of their wealth and lives in the cause of Allah”. In our beloved country the imminence of Jihad now is to apply the entire Allah Laws in the Holy Quran to the Muslims. I believe the huge majority of Muslims in this country are now impatiently waiting for Allah Laws to be applied to their lives. But alas  the bulwark is the Muslim Cabinet ministers who nonchalantly and conveniently consider the Hudud Laws as an  insignificant facet of life.  For about sixty years they steered the country’s administration eversince independence they did not lift a finger to assist in making the Hudud Laws the laws of the Muslims. In Akhirat Allah would definitely ask them “why did they reject  Allah’s Laws? And be mindful…Allah the Magnificient requires an answer.     

In reflection this is precisely what Jihad is all about now in this beloved country. Don’t they (the Muslim Federal Ministers) see it that it is their duty to Allah and the Muslims that with the power they wield, they are in a position to apply the Hudud Laws on the Muslims. But they coveniently do not. Their priority of life has been awkwardly  inverted. Their secular ways tops the pyramid, Allah is placed on the second tier and the Sunnah of the Beloved Prophet Muhammad Bpuh lies on the third tier. It appears that the Government may fall under the category of the doomed creature as stated in the Holy Quran as “having eyes but they do not see, having ears but they do not hear and having heart but they could not feel the Divine presence”. And in dramatic eloquence…the Holy Quran concludes “they are worse than animals”.

This is indeed true as wee see in our own eyes that the Muslims are herded like domesticated cows by the Government to live under the unblessed man-made laws (the English Laws) instead of the Hudud Laws. Unfortunately too, the Muftis, the majority of ulama’ both in the Government sector and in the higher learning institutions have not made a consistent formidable campaign to urge the Government to implement the Hudud Laws among Muslims. The Muslim masses continue to meekly slumber in submitting to the chaotic man-made laws. The apathy continues….until Hudud Laws replace the present man-made laws, there would be no peace of mind (sakinah), blessing (barakah) and true and complete Divine love (rahmah) for the Muslim community. 

When in Akhirat those who are condemned to Hellfires see the punishing fury and terror of Hellfires, they revolted tumultuously accusing their leaders thus - “It is you who caused us to be condemned to Hell” and they make a frantic call to the Almighty “Oh Allah because they (our leaders) have vilely misled our lives, increase two-fold the punishment of Hellfires upon them” and “if not for them, O Allah, we would have become the blessed dwellers of Jannah (Paradise)”. The leaders promptly reply “ O Allah, it is not us who misled them, it is they who have wronged themselves”. Allah in His glory replied “Do not argue in My presence, both of you would get the fiery punishments for what you have done, that is, leading your lives not in accordance with the Holy Quran and the Sunnah”. The message here is crystal clear – follow not and support not anyone in life blindly, just lead you own entire life strictly in accordance with the Holy Quran and Sunnah of the Beloved Prophet Muhammad SAW.

The Holy Quran eloquently warns the Muslims in Surah An Nisa verse 60 thus “Have you not seen those who claimed to have believed in what was revealed to you (Muhammad), and what was revealed before you. They wish to refer legislation (laws and regulations) to Thagut, while, in fact, they are commanded to reject it; and Satan wishes to lead them far astray”. This verse is truly a reflection of our wicked miserable position now, that is, while we categorically claim ourselves to be true Muslims (beriman) but oddly we do not submit to the criminal laws as enshrined in the Holy Quran instead we meekly bow our souls to the man-made English (Thagut) criminal laws. Ponder a moment in the silent ambience of our soul. Are we not sinners deserving the fury of the Hellfires for casting away the Hudud Laws in our lives?”.

Market Movers

Yahoo! Inc.

NMS : YHOO - 26 May, 4:00pm
50.67
+0.07 (+0.14%) After Hours:
Open 50.50 Mktcap 48.55B
High 50.74 52wk Hight 51.23
Low 50.32 52wk Low 35.05
Vol 6.05M Avg Vol 7.25M
Eps 0.71 P/e
Currency: USD

Alphabet Inc.

NMS : GOOG - 26 May, 4:00pm
971.47
+1.93 (+0.20%) After Hours:
Open 969.70 Mktcap 672.01B
High 974.98 52wk Hight 974.98
Low 965.03 52wk Low 663.28
Vol 1.25M Avg Vol 1.42M
Eps 33.88 P/e 32.83
Currency: USD

Apple Inc.

NMS : AAPL - 26 May, 4:00pm
153.61
-0.26 (-0.17%) After Hours:
Open 154.00 Mktcap 800.90B
High 154.24 52wk Hight 156.65
Low 153.31 52wk Low 91.50
Vol 21.93M Avg Vol 24.81M
Eps 8.93 P/e 18.02
Currency: USD
Advertisement