Kapal TLDM jumpa mayat wanita nahas QZ8501

BERNAMA | .

KUALA LUMPUR: Sebuah daripada kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang menyertai operasi mencari dan menyelamat (SAR) pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 yang terhempas di Laut Jawa, menemukan mayat seorang wanita hari ini.
    
Dalam mesej melalui Twitter, Panglima TLDM Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata: "KD Perak menemukan mayat seorang wanita pada pukul 11 pagi ini di Sektor 1. Mayat dalam proses untuk diserah kepada Basarnas."
    
Ketika dihubungi Bernama di sini hari ini, beliau berkata ia adalah mayat kesembilan yang ditemukan kapal Malaysia dalam operasi SAR, yang memasuki hari ke-12 hari ini, sejak Penerbangan QZ8501 mengalami nahas pada 28 Dis.
    
Penerbangan QZ8501 hilang daripada pengesanan radar pada 28 Dis lepas ketika dalam perjalanan ke Singapura dari Surabaya, Indonesia.
    
Pesawat membawa 155 penumpang dan tujuh anak kapal itu terhempas di perairan Pangkalan Bun, Kalimantan Tengah, Indonesia.
    
Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) Indonesia berkata setakat ini, 39 mayat penumpang pesawat malang itu telah dijumpai dan daripada jumlah itu, 16 telah dikenal pasti Pasukan Pengenalan Mangsa Bencana Polis Indonesia. - Bernama

Share on Myspace