Zahid jangan sangka rakyat bodoh - Kit Siang

| .

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Dalam Negeri perlu bersuara dan membersihkan nama mereka daripada tuduhan Datuk Seri Zahid Hamidi, kata Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang.

Ini kerana Zahid dalam kenyataannya semalam berkata, Menteri Dalam Negeri sebelum beliau pernah mengeluarkan surat kepada FBI tanpa kebenaran dan pengetahuan kementerian.

“Benarkah Menteri Dalam Negeri sebelum ini juga pernah menulis surat secara unilateral kepada FBI, tanpa pengetahuan pihak polis dan Ketua Polis Negara pada waktu itu?

“Maka menteri-menteri terdahulu jauh lebih tidak berdisiplin, liar dan melulu daripada apa yang disangkakan rakyat Malaysia.

“Bekas Menteri Dalam Negeri seperti Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Datuk Seri Syed Hamid Albar, Datuk Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad dan Datuk Azmi Khalid mesti bersuara dan membersihkan nama mereka,” kata Kit Siang dalam satu kenyataan.

Dalam pada itu Kit Siang juga berkata, Zahid tidak boleh menyangka bahawa rakyat Malaysia bodoh walaupun dia telah berjaya ‘memperbodohkan’ kabinet.

Zahid sebelum ini berkata kabinet menerima penjelasan versinya tentang surat kepada FBI menerangkan status ‘raja judi 14K Paul Phua Wei Seng’ yang didakwa menjalankan perjudian haram di Las Vegas.

“Saya tak sangka kabinet boleh terima penjelasannya, dan saya pasti takkan ada menteri berani cakap secara terbuka dia percaya penjelasan Zahid itu,”ujar Kit Siang.

Sedangkan Zahid itu dalam suratnya menyatakan Paul Phua membantu “kemanan negara” dan ‘selalu dipanggil untuk membantu dari masa ke semasa’

Malah Zahid menyatakan ‘sangat suka jika Phua kembali ke Malaysia, dan pelepasannya memberi kesan baik dalam hubungan baik antara dua negara, lebih-lebih lagi dalam pertukaran maklumat.

“Saya tak sangka Zahid ada masalah kefahaman dan percaya suratnya itu akan dilihat oleh FBI tidak mempunyai makna, kosong, dan tidak penting,” kata Kit Siang

Dalam kenyataannya juga, Kit Siang mempersoalkan mempersoalkan tindakan Zahid yang menyorokkan maklumat ‘projek-projek keselamatan negara’ di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972.

“Apakah Kabinet yang menerima penjelasannya tahu apa ‘projek-projek keselamatan’ itu?

“Jika ya, kabinet bertanggungjawab penuh terhadap surat Zahid kepada FBI,” ujar Ahli Parlimen Gelang Patah itu lagi. – HARAKAHDAILY 16/1/2015

Share on Myspace