Antara dakwah di Sabah dengan kecoh K-Pop

ROY RASUL | .

BIARPUN jauh di negeri bawah bayu, Nekad 5.0 tetap mendapat tempat di hati orang-orang Sabah. Apa yang tersirat dan tersurat dalam program Nekad itu dinyatakan Ahli Jawatankuasa Lajnah Dakwah PAS, Dr Rosni Adam yang menjadi ahli panel dalam program yang diadakan di Tawau pada 17 Januari lalu.

Sejauh mana Dr lihat PAS mampu menterjemahkan kerja dakwah di Sabah dan dalam masa sama  memikirkan tentang kepelbagaian masyarakat di Sabah?

Saya rasa memang PAS sudah tahu realiti di Sabah. Alhamdulillah penggerak-penggeraknya kebanyakannya anak tempatan atau pemastautin.

Ramai pemastautin pula telah menetap di sana antara 15 tahun ke atas walaupun asal dari Semenanjung bekerjasama dengan anak tempatan. Mereka bergelumang dengan masyarakat Sabah dan tahu denyut nadi masyarakat Sabah.

Saya melihat itu satu benda yang sangat hebat dan kalau dahulu diharapkan kepada Semenanjung untuk menggerakkannya. Tetapi sekarang mereka boleh bergerak sendiri dan ia mempunyai yang sangat besar.

Cumanya walaupun kita tidak pernah menang di Sabah dari aspek siasahnya. Tetapi saya rasa untuk Pilihan Raya Umum (PRU) 14 ini memang ada peluang cerah jika kita terus kembangkan kerja-kerja kebajikan dan pendidikan.

Baru-baru ini negara kecoh dengan isu anak gadis berpelukan dengan artis K-Pop. Adakah ini menunjukkan kurangnya penyampaian dakwah sebagaimana PAS lakukan sekarang?

Dengan adanya Lajnah Dakwah di bawah PAS ini prospek dan skop dakwah luas. Kita akan cuba pastikan dalam PAS ini ada tiga perkara iaitu siasah, dakwah dan tarbiah. Dengan adanya Lajnah Dakwah ini PAS boleh menunjukkan peringkat dalam sebuah gerakah Islam yang melakukan kerja-kerja dakwah. Jadi dalam isu seperti K-Pop dan sebagainya, sebenarnya kita sudah banyak lakukan seperti program 'Street Dakwah, 'Outreach Dakwah' untuk mendekati orang-orang seperti ini.

Temubual penuh dalam akhbar HARAKAH BIL 2015 yang berada di pasaran.

Share on Myspace