Azan Subuh: Pembohong, sengaja buat fitnah

MOHD SABRI SAID | .

PULAU PINANG: "Pembohong, ada pihak sengaja membuat fitnah dan pihak masjid tidak tahu menahu," tegas Pengerusi Masjid At-Taqwa Taman Brown/Taman Tun Sardon, Glugor, Abdul Aziz Sharif ketika diaju soalan tentang laporan yang mengatakan terdapat bantahan sebagai menghalang melaungkan azan daripada penduduk sekitar baru-baru ini.

Beliau berkata, berita tersebut hanya rekaan yang dimuatkan dalam laman sosial dengan tujuan memburukkan keadaan kononnya masyarakat Cina terutamanya membuat laporan yang tidak relevan.

"Masjid kami pasang pembesar suara bukan lekeh tapi mahal. Bunyinya pun amat kuat kedengaran nyata di sekitar sini. Tiada bantahan pun sejak masjid yang dirasmikan oleh Tun Yang Terutama, Datuk Seri Utama Dr Haji Abdul Rahman Abas. Macam mana boleh tiba-tiba berlaku pula," terangnya kesal.

Menurutnya, ringkas jawapan yang diberikan kepada semua termasuk pihak polis ialah pergi mencari orang yang mengeluarkan surat dan ambil bukti dari mana ia diperolehi.

"Jangan sekali-kali tanya jawatankuasa masjid sebab semuanya tidak tahu menahu cuma diketahui apabila tersiar dalam Facebook," katanya.

Pihak masjid ujar beliau, telah menafikan desas desus itu dalam laman web masjid dan ia jelas satu pembohongan.

Justeru, kata beliau jangan percaya isu perkauman seperti itu kerana ia tidak mendapat tempat pada era kini. - HARAKAHDAILY 23/1/2015

Share on Myspace