Bekas menteri Belanda syor pindah Yahudi ke Amerika

HARAKAHDAILY | .

Kewujudan Zionis-Israel di tanah Palestin merupakan suatu kesalahan sejarah yang fatal. Itu diungkap oleh mantan Menteri Ekonomi Belanda, Herman Heinsbroek, 64.

Dia mencadangkan agar seluruh Zionis-Yahudi yang sekarang berada di Tanah Palestin akan dikeluarkan dan dipindahkan ke Amerika Syarikat, dipetik Eramuslim.com.

"Satu kesilapan besar dalam sejarah ialah memberikan peluang kepada orang-orang Yahudi mendirikan negara di kawasan majoriti Muslim. Anda lihat sendiri, sejak saat itu (penubuhan Israel), perang kian menjadi dan sikap anti-Yahudi pun kian meningkat," demikian kenyataan Herman Heinsbroek dalam wawancara dengan Quote seperti dikutip JTA (22/1).

"Nah, inilah idea saya: hapus Israel dari Timur Tengah, berikan orang-orang Yahudi itu negara mereka sendiri di suatu kawasan di Amerika Syarikat dan masa selama 25 tahun bagi mereka untuk berpindah ke sana," tambah Herman Heinsbroek.

Herman Heinsbroek dengan penuh keyakinan menyimpulkan apabila gagasannya itu diterapkan, keamanan dunia akan lebih mudah tercipta.

Selain menjadi Menteri Ekonomi, Herman Heinsbroek juga pernah berkhidmat sebagai diplomat pada Kementerian Luar Negeri Belanda. Heinsbroek saat itu diutus ke Istanbul, Turki. (Rz/JTA)

Share on Myspace