Hari Hijab Sedunia bawa Jessica Rhodes peluk Islam

HARAKAHDAILY | .

PENGALAMAN memakai hijab ketika Hari Hijab Sedunia telah menarik seorang gadis Inggeris untuk lebih mempelajari tentang Islam dan tak lama kemudian ia memeluk Islam.

Jessica Rhodes mengatakan kepada Muslim Mirror bahawa ia mengambil bahagian dalam Hari Hijab Sedunia dengan memakai tudung selama sebulan.

"Saya ambil bahagian dalam Hari Hijab Sedunia pertama dan mencabar diri saya sendiri untuk memakai hijab selama sebulan," katanya seperti dilapor Onislam.

"Kemudian saya mula membaca Al-Quran dan kalimat-kalimat di dalam Al-Quran kelihatan tampak logik dan jelas, daripada dalam Bible di mana mereka cenderung banyak omong kosong," tambahnya dipetik Eramuslim.com.

Gadis yang berasal dari Norway tersebut adalah satu di antara beberapa non-Muslim di seluruh dunia yang turut mengenakan pakaian Muslimah dalam acara Hari Hijab Sedunia pada 1 Februari lalu.

Acara tersebut bermaksud untuk memperkenalkan tudung kepada dunia bahawa pakaian Muslimah itu bukanlah simbol penindasan tetapi justeru untuk menjaga kehormatan.

Selepas pengalaman memakai tudung itu, Rhodes mula membaca lebih banyak tentang Islam untuk lebih memahami agama yang lurus ini.

"Saya juga melakukan beberapa pemerhatian tentang Islam secara keseluruhan dan merasakan bahawa ini (Islam) adalah sebuah agama yang inklusif yang boleh memberikan saya jawapan-jawapan yang saya cari-cari," katanya.

Saat memutuskan memeluk Islam, Rhodes menghadapi pelbagai reaksi dari orang-orang terdekatnya. Ibu bapanya tidak suka, walaupun menerimanya.

"Ibu bapa saya tidak senang tetapi mereka menerima keputusan saya. Ipar-ipar saya telah sangat menyokong," kata Rhodes.

Sebahagian kawan-kawan Rhodes senang atas keputusannya menjadi Muslimah, sebahagian yang lain cuba mendebatnya sementara sebahagian yang lain menjauhi Rhodes, hal yang hampir semua muallaf mengalaminya.

Muallaf di Inggeris terus meningkat. Menurut kajian terbaru, di Inggeris selama 6 tahun terakhir, jumlah umat Islam telah berkembang sebanyak 37% dan jumlah masjid sudah mencapai hampir 1,500 termasuk banyaknya surau. Berdasarkan data dari British Institute of Gatston, rata-rata ratusan warga Inggeris masuk Islam setiap bulan, demikian Al-Jazeera melaporkan.

Jumlah muallaf sangat mudah dilihat di penjara dan di sekolah-sekolah. Al-Jazeera mendapati bahawa di antara sejumlah muallaf terdapat begitu banyak remaja termasuk mereka yang berasal dari Brazil, Luxembourg dan Sweden. Menurut laporan, setiap tahun kira-kira 5,000 orang Inggeris masuk Islam. (rz)

Share on Myspace