Usah salahkan peniaga Cina, atasi kemalasan kerajaan

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: PAS menyatakan kekesalan terhadap kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di laman sosial Facebook yang menyeru seruan boikot kepada perniagaan kaum Cina.

"Kenyataan sebegini sungguh tidak bertanggungjawab dan berunsurkan perkauman yang boleh menjejaskan keharmonian masyarakat majmuk di Malaysia," kata Ketua Penerangan AS Pusat, Datuk Mahfuz Omar.

Beliau berkat, sungguh mengecewakan apabila kenyataan sebegitu dikeluarkan oleh seorang pemimpin yang bertaraf menteri kabinet.

Tambahnya, adalah tidak wajar jika seruan boikot dibuat kepada peniaga kaum Cina sedangkan masalah harga barang yang tidak turun ini berpunca daripada kegagalan pihak kerajaan sendiri untuk menguatkuasakan undang-undang sedia ada.

"Usahlah kerana ingin menutup kelemahan sendiri, orang lain pula yang menjadi mangsa," ujarnya dalam satu kenyataan.

Justeru, katanya PAS menuntut pihak kerajaan sendiri yang menunjukkan contoh teladan dalam menurunkan harga barang kawalan yang di bawah bidang kuasa kerajaan persekutuan iaitu harga gula, tepung gandum, minyak masak dan gas memasak.

Seiring dengan itu, ujar beliau tarif elektrik dan tambang pengangkutan awam wajar diturunkan oleh pihak kerajaan kerana kos penjanaannya sudah turun.

Katanya, apabila barang kawalan ini diturunkan harga pasti ia dapat meringankan bebanan kos sara hidup yang ditanggung oleh sekalian rakyat khususnya mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Sehingga hari ini, kata Mahfuz kerajaan tidak pula menyatakan hasrat untuk menurunkan harga barang di bawah kawalan mereka.

"Adakah ini bermakna Datuk Seri Ismail Sabri ingin menyeru rakyat agar memboikot kerajaan Malaysia pula yang gagal menurunkan harga barang kawalan?" tanya Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Katanya lagi, pihak kerajaan perlu bertindak dengan lebih proaktif,agresif dan bersepadu dalam menguatkuasakan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2010.

Menurutnya, akta tersebut bertujuan untuk melindungi pengguna daripada peniaga yang menjual barang dengan harga yang tinggi dan tidak munasabah, dengan tujuan untuk mengaut keuntungan yang berlebihan.

Beliau menambah, peranan Majlis Penasihat Harga yang berfungsi untuk menasihati Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan perlulah diperkasakan lagi agar penilaian harga barang dapat dibuat mengikut keadaan semasa.

PAS, ujar beliau turut menyeru agar pihak kerajaan dan para peniaga berusaha untuk melaksanakan kempen penurunan harga barang.

Tambahnya lagi, tatkala harga minyak petrol dinaikkan, harga barang turut dinaikkan atas faktor peningkatan kos pengeluaran dan pengangkutan.

"Jadi, mengapa pula ketika harga petrol sudah jatuh, harga barang masih kekal di paras yang sama?" tanya Mahfuz. - HARAKAHDAILY 3/2/2015

Share on Myspace