PKS minta tegur pasar mini jual minuman keras

HARAKAHDAILY | .

ANGGOTA DPRD Kabupaten Tangerang dari Parti Keadilan Sejahtera (PKS), Rispanel Arya meminta warga di Kabupaten Tangerang untuk menegur minimarket yang masih menjual minuman keras (miras).

"Mari kita tegur minimarket yang masih jual miras kerana sudah dikeluarkan permendag No.06/M-Dag/PER/I/2015 tentang pengharaman miras," kata Rispanel di Kabupaten Tangerang, Selasa (3/2/2015), lapor Islampos.
                              
Permendag tersebut, lanjut Rispanel, mulai berlaku 1 Januari 2015 dan diberi masa tarikh 3 bulan bagi minimarket dan kedai-kedai runcit untuk menarik produk alkoholnya.

"Mulai sekarang hingga 31 Mac, minimarket dan kedai-kedai runcit mula menarik produk alkohol. Jika sampai 1 April masih menjual produk alkohol, maka terancam ditutup," jelasnya.

Sebelumnya, Menteri Perdagangan Rachmat Gobel mengeluarkan peraturan menteri berkaitan dengan peredaran Miras di minimarket dan kedai-kedai runcit.

Permendag No.6 tahun 2015 tersebut merupakan perubahan kedua atas peraturan menteri perdagangan nomor 20 tahun 2014 tentang pengendalian dan pengawasan terhadap pengadaan, peredaran dan penjualan minuman beralkohol.

Bila dalam permedag sebelumnya dibenarkan menjual minuman beralkohol dengan kadar 5%, maka dalam peraturan yang baru dilarang penjualan minuman beralkohol mulai dari kadar 0% di minimarket. [de/Islampos]

Share on Myspace