Tapak Surau Al-Islah diwarta, tidak timbul isu roboh

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Surau Al-Islah di Taman Langat Jaya, Seksyen 5, Bangi akan diwartakan sekaligus menafikan surau itu akan diroboh.

Adun Bangi, Shafei Ngah berkata cadangan itu diutarakan selepas mengadakan perbincangan dengan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj), pegawai daerah dan pengerusi surau, lapor SelangorKini.

“Tapak tanah dijadikan surau itu rizab sungai milik Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), oleh itu notis dikeluarkan. Selepas diukur, tanah itu mempunyai lebihan keluasan membolehkan tapak surau diwartakan.

“Sebenarnya tiada sebarang notis perobohan dikeluarkan, jadi jangan politikan isu ini,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau berkata selain surau, beberapa premis lain termasuk kuil, pusat pengumpulan sampah haram dan pusat pemeliharaan ikan juga diberikan notis.

Sebelum ini, timbul dakwaan kerajaan negeri mengeluarkan arahan merobohkan surau.

Pengerusi surau, Ramlan Md Yusof berharap isu terbabit tidak dipanjangkan dan semua pihak memberi peluang untuk menyelesaikan perkara itu.

“Semasa pemerintahan Datuk Seri Khir Toyo perkara yang sama juga berlaku. Jadi jangan penjangkannya, surau ini telah dibina dan diimarahkan lebih dari 20 tahun.

“Malang sekali, semasa taman perumahan ini dibuka, tiada tapak dikhaskan sebagai tapak surau oleh pemaju, sehingga penduduk atas inisiatif mereka sendiri, membina sebuah surau di suatu kawasan lapang yang merupakan tanah rizab sungai,” katanya yang juga Timbalan Speaker Dewan Negeri Selangor.

Share on Myspace