Di tengah sekatan, syarikat IT Gaza mahu saingi Google

HARAKAHDAILY | .

SEBUAH syarikat mungkin berfikir tidak akan dapat menyaingi Google atau SAP syarikat pembuat software di Jerman. Tidak dengan seorang IT di Gaza, Saady Lozon mempunyai rancangan untuk menukar hal itu untuk menyaingi Google.

Dalam sembilan tahun, Lozon bersama rakannya Ahmed Abu Shaban telah mengubah syarikat mereka. Dari sebuah unit kecil di satu bilik di Jalur Gaza yang disekat menjadi perniagaan yang berjaya dengan pelanggan di Eropah, Amerika Syarikat dan negara-negara Arab, lapor laman web Islampos.

Di saat mereka tidak boleh meninggalkan Gaza dengan mudah, mereka boleh membangunkan aplikasi untuk Web dan peranti mobile secara online dan menyediakan pelanggan antarabangsa dengan perkhidmatan data pengurusan, bersaing dengan syarikat-syarikat di India dan tempat lain.

"Sebenarnya kami telah berjaya membuat sebuah lubang di dinding sekatan," kata Lozon seperti dikutip worldbulletin, Sabtu.

Beliau menambah bahawa syarikatnya akan segera diperluas dan akan menambah lebih dari 60 pekerja dari sebelumnya hanya 13 orang di mana majoriti adalah perempuan.

Lozon dan Abu Shaban datang dengan idea mereka selepas kelulusannya menjadi sarjana ilmu komputer. Di mana sebelumnya, Lozon bekerja sebagai kontraktor IT untuk PBB namun hanya sebentar lalu menyedari dia lebih suka menjalankan syarikat sendiri.

Mereka memenangi pelanggan pertama mereka selepas membuat lapangan melalui Skype dan menawarkan percubaan dengan percuma. Mereka meminjam wang dari rakan untuk membeli komputer dan perlahan-lahan dilaungkan. Syarikat ini menduduki dua pangsapuri di tingkat 5 sebuah bangunan di daerah Gaza menghadap Mediterranean.

"Di pejabat, ada puluhan wanita kebanyakan memakai tudung, sibuk bekerja, satu kumpulan memasukkan data pada tanda dagang global untuk sebuah syarikat di Belanda," tutur Lozon.

"Kami sedang bekerja untuk menjadi seperti Google," tambahnya dengan penuh keyakinan.

"Saya berharap untuk membuat Unit Satu seperti Google untuk rakyat Gaza, tidak hanya untuk perniagaan tetapi juga untuk hiburan." [Ra/islampos]

Share on Myspace