Kit Siang tersedu-sedu, dewan menjadi sunyi

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang tersentak seketika sewaktu menyampaikan ucapan, sebelum meneruskannya dengan nada sayu dan suara tersedu-sedu lantas dewan menjadi sunyi sepi.

Beliau berkongsi tentang pertemuannya dengan seorang jurutera komputer Microsoft yang berpusat di Singapura yang memaklumkan bahawa hampir 80% daripada 400 orang pekerja di sana merupakan warganegara Malaysia, lapor Roketkini.

Menyentuh perihal bakat dan tenaga kerja anak bangsa yang meninggalkan tanah air akibat tiada peluang di negara sendiri, Ahli Parlimen Gelang Patah tersebut mempersoalkan sama ada negara mampu mencapai Wawasan 2020.

“(Wawasan) 2020 hanya lima tahun sahaja lagi. Bagaimana prospek untuk kita mencapai wawasan tersebut, sebagai sebuah negara maju?

“Malah sebenarnya kita tidak mampu mencapai cabaran pertama daripada sembilan cabaran strategik Wawasan 2020 pun, iaitu pembentukan Bangsa Malaysia yang harmoni,” katanya etika berucap di majlis makan tengah hari semalam bagi melancarkan buku tulisan Dr Carl Vadivella Belle, ‘Tragic orphans: Indians in Malaysia’, di Petaling Jaya.

Turut hadir ialah Naib Pengerusi Kebangsaan DAP M Kula Segaran serta puteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Ilham.

Menurutnya lagi kalimat ‘Bangsa Malaysia’ pun telah menjadi seakan suatu kata-kata keji dewasa ini.

“Ada sesiapa yang ingat bilakah kali terakhir Perdana Menteri atau mana-mana Menteri bercakap tentang Bangsa Malaysia?” tanya beliau.

Share on Myspace