'Right to play' semarakkan sukan OKU

| .

Pertubuhan Pemuda GEMA Malaysia (GEMA), sebuah pertubuhan yang prihatin terhadap setiap aktiviti yang memberi manfaat kepada belia, ingin menarik perhatian seluruh masyarakat terhadap sukan bagi orang kurang upaya di Malaysia.

Sukan orang kurang upaya seperti juga sukan orang normal, diwakili majoriti golongan belia.

Sukan orang kurang upaya di Malaysia sejak awal penyertaannya dalam pertandingan antarabangsa telah membawa kejayaan yang membanggakan Malaysia. Walaupun kekurangan dana dan kemudahan, pasukan orang kurang upaya negara mampu memberikan persaingan yang setanding dengan negara lain.

Jaguh seperti Allahyarham Mohd Azlan Mohd Lazim, Hasihin Sanawi, Siaw Lee Chan, Perumal Marippan dan pasukan futsal orang buta kebangsaan membuka mata dunia apabila merangkul pingat kejayaan.

Pengorbanan mereka menggunakan kewangan sendiri bagi menampung kos untuk hadir ke latihan, membeli peralatan dan sebagainya amat dikagumi.

Atas kesedaran ini, GEMA melalui Kempen 'Right To Play’ ingin mengajak semua pihak korporat, institusi kewangan, badan berkanun dan masyarakat Malaysia menjalankan khidmat sosial dengan memberikan sumbangan dalam pelbagai bentuk kepada sukan kurang upaya ini.

Objektif kempen ini adalah untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat khususnya golongan normal berkenaan kewujudan sukan untuk orang kurang upaya, melobi lebih banyak fasiliti sukan sedia ada menjadi mesra OKU dan menjalankan aktiviti kempen yang boleh mendapatkan dana samada kewangan atau kemudahan yang disalurkan terus kepada Persatuan Sukan Orang Buta Malaysia.

Antara aktiviti kempen Right To Play adalah:

1. Pelancaran ketika Perhimpunan Perwakilan Nasional (PPN) GEMA 2015 pada 14 Mac 2015.
2. Penyediaan kenyataan rasmi.
3. Menghantar surat memohon dana dan sumbangan kepada badan-badan korporat, masyarakat umum, syarikat swasta, GLC, agensi kerajaan dan lain-lain.
4. Menghantar surat lobi kepada syarikat penyedia fasiliti sukan swasta supaya menyediakan ruang dan masa untuk atlit sukan OKU menggunakan fasiliti tersebut.
5. Menganjurkan satu perlawanan amal Futsal bersama pasukan Futsal Orang Cacat Penglihatan Kebangsaan pada 28 Mac 2015.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Pertubuhan Pemuda Gema Malaysia (No Akaun : 5622 0962 4095, Maybank Islamic Berhad). Kesemua sumbangan yang diperolehi akan disalurkan kepada Persatuan Sukan Orang Buta Malaysia. - HARAKAHDAILY 16/3/2015

Penulisialah Pengarah Kempen Right To Play.

Share on Myspace