Banjir: Petani diminta sabar tunggu bantuan pertanian

| .

KUALA LUMPUR: Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Tajuddin Abdul Rahman meminta para petani supaya bersabar menunggu bantuan pertanian daripada kementeriannya.

Tajuddin berkata, soal bantuan pertanian atau penternakan kepada mangsa banjir besar baru-baru ini masih di peringkat kajian.

"Sabar-sabarlah. Saya dengar macam-macam. Semua nak cepat. Tidak bolehlah nak cepat sangat. Kajian sudah dibuat.

"Dan kita belum dapat jumlah keseluruhan mangsa, bagaimanapun kita akan bagi komitmen untuk membantu yang kebanyakkanya kehilangan pokok seperti pokok durian banyak mati kerana banjir begitu juga haiwan ternakan seperti lembu,"katanya dalam sesi soal jawab hari ini.

Tambahnya, pihak kementerian juga ada membincangkan soal bantuan penternakan tetapi belum dimuktamadkan dan biarlah diumumkan sendiri oleh Menteri.

Terdahulu Ahli Parlimen Pasir Puteh, Datuk Dr Nik Mazian Nik Mohamad dalam soalan tambahannya melahirkan simpati terhadap petani yang kehilangan hasil pertanian ekoran banjir tempoh hari.

"Sudahkan kementerian membuat kajian khususnya di Kelantan dari segi berapa banyak kerugian yang ditanggung oleh petani dan apakah usaha bantuan kerajaan kepada mereka dan berapa banyak bantuan yang diberikan setakat ini,"katanya. - HARAKAHDAILY 19/3/2015

Share on Myspace