Siapa dia dengan hukum Allah, tanya Ustaz Azhar

HARAKAHDAILY | .

MARANG: Pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II Kelantan termasuk hudud yang diluluskan pada persidangan Dun negeri itu kelmarin adalah perkara yang baik, kata Ustaz Azhar Idrus.

Begitupun, pendakwah ikon anak muda itu melahirkan rasa kesal kerana ada dalam kalangan umat Islam yang 'condemn' enakmen tersebut.

Setelah Dun Kelantan meluluskan enakmen itu, katanya ada dua golongan dalam kalangan umat Islam iaitu yang menyokong ia dilaksanakan dan satu lagi menentangnya.

"Satu kena cakap agama supaya undang-undang Allah terlaksana, satu lagi supaya undang-undang Islam tidak dilaksana," ujarnya ketika pada program pra Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah di Dewan Tok Guru, dekat sini malam tadi.

Menurutnya, pihak yang menghentam enakmen itu dan tidak mahu ia dilaksanakan adalah berpunca daripada kejahilan mereka.

"Mereka jahil tidak mahu (dilaksanakan) punca kerana kejahilan, 'condemn' hudud dia jahil, siapa dia dengan Alllah, siapa dia dengan hukum Allah.

"Hanya yang takut pada Allah ialah ulama. Ulama apabila dia kenal Allah, maka dia takut Allah," ujarnya lagi.

Namun begitu, tambah beliau ada ulama apabila bercakap mengikut hawa nafsu, bukannya hendak membela Islam walaupun mempunyai kelulusan dalam bidang syariah.

Beliai juga berkata, ramai orang berminat dengan agama tetapi tidak ada yang membimbing mereka.

Sehubungan itu, ujar beliau mereka perlu diberikan bimbingan dan ulama perlu memainkan peranan itu. - HARAKAHDAILY 20/3/2015

Share on Myspace