Pameran barangan Tok Guru Nik Aziz di Muzium Islam

| .

 

KOTA BHARU: Kehebatan pentadbiran Murabbi Ummah Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah melakar sejarah baru apabila allahyarham berjaya membuktikan golongan ulama mampu mentadbir negeri.

Menteri Besar Kelantan, Ustaz Datuk Ahmad Yakob berkata, allahyarham merupakan model terbaik dalam sejarahnya kerana telah berjaya menjadi seorang pemimpin yang menterjemahkan Islam dalam pentadbirannya.

“Pada zaman pentadbirannya juga telah membuktikan pentadbiranya yang bersih, bebas dari segala rasuah sepanjang pentadbirannya selama 23 tahun,”ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian pameran Tok Guru di Muzium Islam, di sini hari ini.

“Apa yang menjadi miliknya juga amat wajar dipertontonkan kepada umum kerana allahyarham menjadi contoh terbaik kepada masyarakat.

“Allahyarham seorang pendidik, pemimpin, pembuat dasar yang begitu dihormati oleh pelbagai lapisan masyarakat, bangsa dan agama,”ujarnya.

Turut hadir pada majlis itu anggota-anggota exco kerajaan negeri, Speaker Dun Datuk Abdullah Yakob, Pengarah Muzium Negeri Dr Nik Azlan Abdul Hadi, pegawai-pegawai kanan negeri, wakil-wakil sekolah Yayasan Islam Kelantan juga turut hadir.

Beliau berharap pameran itu bukan sahaja dapat dijadikan kenangan tetapi sebagai contoh oleh semua termasuk dalam kalangan pelajar pasti.

“Kita berharap pameran ini menjadi faedah pada masyarakat apa lagi Tuan Guru membawa konsep Membangun Bersama Islam,”ujarnya.

Turut berucap pada majlis itu Pengerusi Jawatankuasa Kebudayaan, Pelancongan dan Warisan Negeri, Datuk Mejar (B), Md Anizam Abdul Rahman. - HARAKAHDAILY 8/4/2015

Share on Myspace