Selangor guna 3 kaedah tingkat kualiti turapan jalan

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Sistem pengurusan Highway Development & Management Model 4 (HDM-4), teknologi produk coldmix dan kursus penurapan jalan kepada kakitangan akan diguna pakai dalam usaha menambahbaik kualiti turapan jalan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Infrastruktur & Kemudahan Awam, Permodenan Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri Selangor, Zaidy Abdul Talib berkata, ia adalah langkah pengurusan aset jalan yang efektif untuk meningkatkan taraf keselesaan dan keselamatan pengguna dengan kos optimum.

Katanya, sistem pengurusan HDM-4 adalah sebuah perisian komputer decision making tool yang dibangunkan World Bank untuk menganalisis penambahbaikan jalan raya bagi jangka panjang dan unjuran kewangan kos pembaikan.

“Selain itu, output untuk jenis rawatan atau penambahbaikan yang diperlukan atas sesebuah jalan dalam tempoh masa ditetapkan dan unjuran kos pembaikan dapat dihasilkan,” ujarnya dipetik Selangor Kini.

Menurutnya, produk coldmix pula adalah teknologi kombinasi karbon, bitumen dan additives yang berkebolehan menampung beban trafik yang berat.

“Ia direka sesuai dalam semua keadaan cuaca iaitu panas, lembab dan basah. Selain itu, sesuai digunakan untuk penyelenggaraan jalan seperti membaiki semua jenis potholes dan kerja penurapan jalan.

“Produk ini diiktiraf dan diluluskan IKRAM dan SIRIM,” katanya yang juga Adun Taman Templer.

Zaidy berkata, kursus penurapan jalan menekankan kepentingkan kualiti jalan dengan mempelajari proses penurapan jalan raya dalam mengurangkan kadar kemalangan terutama melibatkan kemalangan maut atau cedera parah.

“Tahun ini, 500 pegawai teknikal Kerajaan Selangor akan dilatih dengan kos RM400,000. Kursus ini dicadang akan dilaksanakan bagi kontraktor yang berdaftar dengan Upen dan syarikat kuari yang menjalankan kerja penurapan jalan,” katanya.

Share on Myspace