GST: Rakyat susah, miskin semakin derita

HARAKAHDAILY | .

 

KUALA LUMPUR: Timbalan Mursyidul Am PAS, Ustaz Datuk Ahmad Yakob bimbang dengan kutipan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang berlegar dalam kalangan rakyat yang kaya sahaja.

Beliau melahirkan kebimbangan itu kerana kutipan GST menyebabkan rakyat yang miskin menjadi semakin derita.

Ini, katanya kerana GST yang mula dilaksanakan oleh kerajaan bermula 1 April lalu adalah satu bentuk kezaliman terhadap rakyat yang sememangnya sudah menanggung kesusahan hidup.

"Rakyat miskin menjadi menderita," katanya ketika menyampaikan ucapan ringkas pada Himpunan Derita Rakyat (Hindar) di Padang Merbok di sini, malam ini.

Sebelum itu, beliau yang juga Menteri Besar Kelantan mengimami solat Maghrib, diikuti dengan solat hajat yang dipimpinan oleh AJK Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Mokhtar Senik.

Menurutnya lagi, perubahan dapat dilihat dalam kalangan masyarakat hari ini selepas GST dilaksanakan apabila para pengunjung ke pusat membeli belah semakin berkurangan.

Selain itu, katanya kanak-kanak sekolah juga memerlukan duit perbelanjaan harian lebih daripada biasa kerana GST.

Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang turut berucap selepas itu.

Hujan mulai turun kira-kira jam 8.20 malam menyebabkan solat Isyak secara berjemaah tidak dapat dilakukan di padang itu.

Pengisian himpunan itu bagi sesi sebelah petang diakhiri dengan ucapan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu. - HARAKAHDAILY 11/4/2015

Share on Myspace