Bukan Muslim Kelantan tunggu pelaksanaan KJS II

HUSIN TAWANG | .

PASIR PUTEH: Pemilik kedai barangan elektrik di Bukit Yong, Su a/l Lim Teck, 43, berkata Kanun Jenayah Syariah (KJS) yang diusahakan kerajaan Kelantan amat sesuai dilaksanakan sekarang.

“Sekarang masa yang tepat untuk dilaksanakan tanpa sebarang sikap prejudis. Kenapa kita harus persoalkan usaha murni itu kalau ia baik bagi kita semua,” katanya ketika ditemui di sini.

Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan pada 19 Mac meluluskan pindaan Enakmen KJS II. Kini ia dikenali KJS (II) (1993) Pindaan 2015.

Pindaan yang dibuat membabitkan Seksyen 2 Pemakaian Kanun berkenaan yang menyebut ‘perundangan tersebut hanya terpakai ke atas orang-orang Islam yang mukalaf sahaja, yang melakukan kesalahan di Kelantan’.

Lee Awe Cheng, 35, dari Pekan Semerak, Pasir Puteh berkata, amat malang sekali apabila ada orang Melayu sendiri tidak menyokong pelaksanaan KJS.

“Sepatutnya mereka menyokong penuh tanpa berbelah bagi. Secara peribadi saya berpendapat usaha melaksanakan KJS amat baik sekali kepada kita semua.

"Walaupun saya orang Cina kampung namun kawan-kawan orang Islam memberitahu pelaksanaan KJS boleh menyelamatkan masyarakat," katanya.

(Ikuti laporan lanjut dalam akhbar HARAKAH keluaran akan datang)

Share on Myspace