Gagal selesai ekonomi negara, adakah GST naik lagi?

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Peniaga-peniaga dan rakyat Malaysia mengalami tekanan ekonomi yang agak keterlaluan sejak kebelakangan ini.

Ahli Parlimen Batu Gajah, V Sivakumar berkata, cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang diperkenalkan oleh kerajaan bermula 1 April lalu merupakan satu langkah yang salah.

Katanya, setiap rakyat Malaysia dipaksa membayar cukai untuk barangan dan perkhidmatan yang mereka beli.

"Cukai 6 peratus ini adalah terlalu tinggi dan amat membebankan rakyat Malaysia," ujarnya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, rungutan rakyat kedengaran di mana-mana sahaja yang mana setiap orang meluahkan rasa tidak puas hati terhadap tindakan kerajaan yang tidak prihatin dalam keadaan ekonomi negara yang semakin merudum.

Katanya lagi, Kerajaan Barisan Nasional adalah terlalu tamak dan mementingkan kewangannya sahaja, masalah yang akan dihadapi oleh rakyat tidak diberi pertimbangan sebelum cukai itu dilaksanakan.  

Beliau berkata, kerajaan hanya asyik menyatakan cukai itu akan membawa manfaat kepada rakyat dan negara.

"Saya tidak faham rasional bagaimana cukai tambahan boleh membawa kesejahteraan kepada rakyat apabila negara kita masih tenggelam dalam rasuah dan keborosan.

"Selagi kita tidak menghapuskan rasuah, keborosan, ketirisan dan kebocoran ekonomi, pelaksanaan GST tidak akan membawa keuntungan kepada rakyat," ujarnya lagi.

Tambahnya, GST hanya akan menjadi sumber kewangan kepada kerajaan untuk menyelesaikan masalah kewangan dalam jangka pendek.

"Dalam jangka panjang, jika kerajaan masih gagal menyelesaikan masalah kewangan adakah ia akan meningkatkan kadar GST lagi?" soal beliau.

Menurutnya lagi, peniaga-peniaga juga merungut barang-barang yang mereka beli terutamanya dari luar negara menjadi semakin mahal kerana penurunan nilai mata wang ringgit.

Katanya, apabila barang-barang yang diimport itu semakin mahal, beban peningkatan kos itu akan dipindahkan terhadap pengguna-pengguna yang membeli barangan itu daripada peniaga-peniaga.

Oleh yang demikian, kata beliau harga barang-barang yang diimport di pasaran tempatan menjadi semakin tinggi.

Justeru, ujar beliau apabila ditambah dengan GST terhadap barangan tersebut, maka rakyat terpaksa menanggung kenaikan harga yang mendadak dan membebankan. - HARAKAHDAILY 20/4/2015

Share on Myspace