BN gagal bina rumah tapi tuduh kerajaan negeri

MOHD SABRI SAID | .

PERMATANG PAUH: Kerajaan Barisan Nasional (BN) terpaksa menuding jari kepada Kerajaan Pulau Pinang kononnya gagal membina rumah mampu milik untuk warga negeri ini bagi melindungi kegagalan mereka selama ini.


Exco Perancangan Bandar, Desa dan Perumahan negeri, Jagdeep Singh Deo berkata, walhal kerajaan negeri mengutamakan kemudahan rakyat khususnya pemilikan rumah mampu milik.

"Sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh, Umno dan BN main isu yang dia sendiri gagal laksanakan untuk keperluan rakyat.  

"Bagi Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan pihak swasta kami telah pun usahakan yang terbaik demi rakyat," tegasnya dalam sidang media di Pusat Media PRK Permatang Pauh, Yayasan Aman, Penanti.

Kerajaan negeri tambahnya, telah merancang untuk menyediakan sebanyak 22,512 unit rumah.

Beliau memberi contohnya, daerah Barat Daya sebanyak 594 buah diina melibatkan kos sederhana dan mampu milik.

Daerah Barat Daya pula, katanya pembinaan rumah kos sederhana mewah sebanyak 770 unit dan mampu milik berjumlah 1,323 unit, begitu juga di tiga daerah lagi iaitu utara dan selatan.

Menurutnya, Kerajaan BN sendiri sebenarnya bercakap tidak serupa bikin apabila gagal melaksanakan janji menerusi Projek Perumahan 1Malaysia (PR1MA) yang melibatkan kos RM1.3 bilion untuk pembinaan 80,000 unit perumahan mampu milik di negeri ini.

"Mereka hanya pandai janji tapi tak pandai laksanakan. Lepas tu tuduh Kerajaan Negeri Pulau Pinang tidak prihatin tentang pembinaan perumahan," ujarnya. - HARAKAHDAILY 3/5/2015

Share on Myspace