Tanah Kelantan: Nga, Ngeh menang saman Berita Harian

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur memerintahkan News Straits Times Press (M) Berhad, Berita Harian dan wartawannya Ramli Ibrahim membayar saman RM150,000 kerana memfitnah Ahli Parlimen Taiping dan Beruas, Nga Kor Ming dan Datuk Ngeh Koo Ham.

Memetik laporan Roketkini.com, mahkamah dalam penghakiman pada 30 April lalu mendapati laporan bertajuk ‘Hutan Sungai Relai gondol, penduduk kesal tanah Kelantan diberi kepada pemimpin DAP’ yang disiarkan Berita Harian pada Disember 2012 ternyata tidak benar.

Laporan tersebut menuduh Ngeh dan Nga diberikan tanah oleh Kerajaan Negeri Kelantan bagi memujuk mereka bersetuju melantik Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak selepas pilihan raya umum ke-12 pada 2008.

Laporan tersebut turut mendakwa bahawa mereka terlibat dalam pembalakan di Hutan Simpan Sungai Relai yang mengakibatkan pencemaran Sungai Relai selain mengganggu kehidupan penduduk setempat.

Penghakiman turut mengesahkan bahawa Kerajaan Negeri Kelantan tidak pernah memberikan tanah kepada kedua-dua pemimpin DAP Perak tersebut.

Share on Myspace