Respons Kadir Jasin isu Tabung Haji, 1MDB

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Daripada aspek politik, krisis 1MDB sudah pun meletup di muka Umno ketika Pilihan Raya Kecil Rompin dan Permatang Pauh.

"Kalau ahli Umno tidak nampak juga, patutlah mata mereka buta dan hidung mereka putus," Tokoh Wartawan Negara, Datuk A Kadir Jasin dalam bognya.

Berikut tulisan penuh beliau bertajuk Tabung Haji dan 'bailout' 1MDB

MUTAKHIR, 9 Mei – Siapa main kayu tiga dan siapa yang cemarkan nama Tabung Haji?

Inilah akibat “nawaitu” yang tidak baik dan buat kerja curi-curi. Abdul Azeez hari ini mengumumkan bahawa atas “nasihat” Mohd Najib, Tabung Haji akan jual tanah yang dibeli sebulan lalu daripada 1MDB.

Inilah kerja mengarut dan kerja tidak ikhlas. Kalau tidak didedahkan dan dibelasah oleh orang ramai, pasti semua beres.

Kalau Mohd Najib tidak terlibat dalam jual beli ini dan beliau tidak mahu nama Tabung Haji tercemar, kita cabar beliau melucutkan jawatan Abdul Azeez dan semua orang yang terlibat dengan pembelian tanah 1MDB itu.

Kita mahu lihat keberanian dan keikhlisan Pahlawan Bugis itu dan kita mahu tahu kepada siapa tanah itu akan dijual serta berapa keuntungan Tabung Haji akan peroleh.

ORIGINAL POST  

APAPUN dan alasan dan helah yang diberikan oleh Tabung Haji mengenai pembelian tanah RM188.5 juta daripada 1MDB, ia tetap akan dilihat sebagai satu lagi tipu daya untuk menyelamatkan IMDB.

Tabung Haji boleh memberi pelbagai justifikasi, tetapi orang ramai yang tahu mengenai perniagaan dan mengenali 1MDB akan menghidu ciri-ciri “bailout” (penyelamatan) dalam pembelian tanah di tapak Tun Razak Exchange (TRX) itu.

Kita semua tahu tidak ada banyak kegiatan yang berjalan di TRX. Jadi pembelian tanah oleh Tabung Haji itu amat diperlukan oleh 1MDB bagi meyakinkan pihak-pihak lain. Sebelum ini ia menjual 17 ekar di tapak yang sama kepada syarikat pemaju hartanah Australia, Land Lease, untuk tujuan usaha sama.

Dari sudut korporat, alasan yang diberikan oleh pengurusan tinggi Tabung Haji mungkin masuk akal. Tetapi cuba memisahkan urus niaga itu daripada penyelamatan 1MDB adalah mustahil.

Ini adalah kerana dalam tempoh tidak sampai dua bulan hampir RM3 bilion telah dibelanjakan untuk menyelamatkan 1MDB daripada mungkir janji kepada bank dan bagi memenuhi keperluan pembiayaan semasa.

Dalam operasi penyelamatan pertama, 1MDB akhirnya terpaksa mengaku yang ia menerima pinjaman RM2 bilion daripada usahawan T Ananda Krishnan (melalui Tanjong Energy) dan selepas itu sebanyak RM950 juta lagi daripada Kementerian Kewangan.

Serentak itu media massa juga melaporkan bahawa beberapa buah syarikat swasta, termasuk milik bukan Bumiputera, telah menyatakan minat untuk membeli aset-aset 1MDB.

Dalam tulisan saya dalam blog ini dan di tempat-tempat lain, saya berulang kali memberi amaran agar syarikat-syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) tidak dipaksa memberi hutang kepada 1MDB atau menyelamatkannya.

Kita telah lihat sebelum ini bagaimana dua institusi kewangan yang berkaitan GLIC memberi pinjaman kepada 1MDB, tetapi hampir-hampir tidak mendapat balik hutang mereka kerana 1MDB tidak mempunyai wang.

Institusi yang saya maksudkan adalah Maybank yang dimiliki oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan RHB Capital yang dipunyai oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

"Conflict of Interest" dalam Tabung Haji

Adalah sukar untuk mempercayai bahawa Tabung Haji secara sukarela mahu turut terjerumus ke dalam kontroversi dan krisis 1MDB jika tidak “dipujuk” atau “dipaksa” oleh sesiapa.
Seyogia diingatkan pengerusi Tabung Haji, (Datuk Seri Panglima) Abdul Azeez Abdul Rahim adalah wakil rakyat Barisan Nasional (Umno) dan Ahli Majlis Tertinggi Umno yang diketahui amat akrab dengan Perdana Menteri (Datuk Seri) Mohd Najib Abdul Razak. Mohd Najib adalah pengasas 1MDB dan pengerusi Lembaga Penasihatnya.


Abdul Azeez Akrab Dengan Mohd Najib

Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, (Tan Sri) Ismee Ismail pula adalah ahli lembaga 1MDB.
 
Dalam situasi ini, adalah sukar untuk kita tidak mengesyaki wujudnya “conflict of interest” (percanggahan kepentingan) melibatkan ketiga-tiga watak berkenaan – Mohd Najib, Abdul Azeez dan Ismee.


Ismee Juga Ahli Lembaga 1MDB

Jadi tidaklah menghairankan apabila begitu banyak pihak, termasuk yang sebelum ini menyokong kuat Mohd Najib dan mengecam pengkritik 1MDB, mempertikaikan urus niaga Tabung Haji dengan 1MDB itu.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Presiden Umno, (Tan Sri) Muhyiddin Mohd Yassin dipetik sebagai berkata bahawa isu 1MDB akan meletup di muka Umno.

Pemuda Umno turut mempertikaikan urus niaga itu. Ketuanya, Khairy Jamaluddin mahu Kementerian Kewangan (MOF) dan Tabung Haji menjawab enam soalan untuk memberi penjelasan kepada orang ramai, khususnya kepada pencarum Tabung Haji, mengenai pembelian itu. (Baca selanjutnya)

Saya tidak hairan jika lebih banyak urusan seperti ini dilakukan dalam masa terdekat dengan restu Perdana Menteri kerana 1MDB nyata kekeringan wang untuk menampung pembayaran balik hutang dan membiayai urus niaganya.

Hakikat bahawa 1MDB dalam keadaan terdesak diakui sendiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, (Datuk Seri) Abdul Wahid Omar yang baru-baru berkata urus niaga 1MDB tidak lestari kerana ia berhutang terlalu banyak dan pengaliran tunainya tidak cukup untuk membayar balik hutang.

Apa yang berlaku dengan 1MDB sekarang mengingatkan kita kepada kegiatan “asset stripping” yang dilabelkan sebagai “asset unbundling” oleh (Datuk Seri) Idris Jala ketika menjadi Ketua Pegawai Eksekutif MAS. Boleh kata hampir semua aset MAS dijual bagi menunjukkan keuntungan luar biasa. Tidak lama selepas itu MAS rugi semula.

Daripada aspek politik, krisis 1MDB sudah pun meletup di muka Umno ketika Pilihan Raya Kecil Rompin dan Permatang. Kalau ahli Umno tidak nampak juga, patutlah mata mereka buta dan hidung mereka putus.

Tetapi apa yang lebih membimbangkan dalam jangka masa singkat ialah kesan krisis 1MDB terhadap prestasi ekonomi dan penarafan antarabangsa kita. Selain kejatuhan harga minyak, skandal 1MDB telah dikenal pasti sebagai faktor yang menyebabkan nilai ringgit jatuh.

Wallahuaklam.

Share on Myspace