GST: Semakin ramai tidak puas hati termasuk BN

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bermula 1 April lalu jelas satu dasar yang silap oleh kerajaan Barisan Nasional, kata Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim.

Justeru, katanya ‘kajian teliti’ yang dibuat kerajaan hanyalah sekadar pembohongan.

Menurutnya, ini kerana semakin ramai dari kalangan pimpinan Umno BN dan jabatan-jabatan kerajaan sendiri menuntut agar GST dibatalkan atau dikecualikan.

Tambah Steven, fenomena itu menunjukkan perjuangan Pakatan Rakyat membantah GST sejak diumumkan untuk dilaksanakan pada 2009 adalah bertepatan dengan kehendak rakyat.

“Walaupun baru sebulan lebih GST dilaksanakan, kita sekarang sudah dengar suara-suara yang kuat membantah dan bukan sahaja dari Pakatan, bahkan dari pihak lain," ujarnya dipetik Roketkini.

Katanya, Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Jumat Idris dari Umno juga mengadu mengenai GST yang menjadi beban kepada rakyat apabila dia turut dikenakan caj tinggi RM1,200 untuk rawatan anaknya.

“Saya percaya bahawa lebih ramai pihak akan muncul untuk menyatakan rasa tidak puas hati mereka dengan GST, termasuk dari Barisan Nasional,” katanya.

Share on Myspace