Kad prabayar: Sandiwara Shabery khianati rakyat

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Sandiwara Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mempertahankan syarikat-syarikat telekomunikasi dan berbohong bagi pihak mereka adalah satu pengkhianatan terhadap kepentingan rakyat.

Shabery dilaporkan telah mengumumkan semalam bahawa harga kad prabayar kembali ke harga asal, namun pengguna masih tetap dikenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) berdasarkan penggunaan.

Pengumuman itu ternyata satu muslihat apabila kad prabayar dengan harga lama tersebut tidak mengecualikan GST dan pengguna hanya menerima nilai kredit RM9.43 bagi kad prabayar yang berharga RM10.

“Pengumuman Shabery itu jelas adalah satu pembohongan kerana pengguna tidak lagi menerima kredit RM10 bagi setiap pembelian RM10. Sebaliknya, mereka hanya menerima RM9.43 perkhidmatan panggilan untuk setiap RM10 yang dibayar,” ujar Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua dipetik Roketkini.

Katanya, langsung tidak ada beza berbanding kenaikan penuh kontroversi oleh syarikat telekomunikasi pada 1 April lalu apabila pengguna perlu membayar RM10.60 untuk mendapat nilai kredit RM10.

Sebelum GST dilaksanakan pada 1 April lalu, pengguna menerima kredit RM10 bagi setiap pembelian kad prabayar berharga RM10 kerana syarikat telekomunikasi telah menyerap cukai jualan dan perkhidmatan yang dikenakan ke atas mereka sebelum ini.

Share on Myspace