Soalan penyiasat 1MDB wajib tanya - Kadir Jasin

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Tokoh Wartawan Negara, Datuk A Kadir Jasin mengemukakan 20 soalan yang wajib ditanya oleh para penyiasat dan penjelasan mengenai 1MDB.

"Saya minta izin nak cerita panjang sikit berkenaan 1MBD kali ini. Mungkin lebih panjang dan lebih terperinci daripada sebelum ini.

"Saya tujukan rencana ini khusus kepada para penyiasat Pejabat Ketua Juruaudit Negara, Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), polis dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam Parlimen (PAC) yang sedang dan akan memulakan siasatan ke atas 1MDB," tulis beliau dalam blognya.

Beliau juga memohon Ahli Dewan Rakyat dan Dewan Negara yang akan memulakan sesi baru Isnin ini turut memberi perhatian rapi terhadap perkembangan isu 1MDB.

Beliau akan cuba bercerita dalam bahasa paling mudah dengan harapan paling ramai orang boleh faham dan akan cuba mudahkan bahasa korporat dan beri penjelasan.

Untuk mudahkan cerita, beliau mulakan dengan membuat kesimpulan berikut:

"Kalau kita tak buat sesuatu dengan segera untuk atasi masalah 1MDB ia akan muflis dan kita serta anak cucu akan tanggung beban dan bala yang dahsyat," tulisnya.

Masalahnya, ujar beliau sekarang bukan lagi sama ada 1MDB perlu di“bailout” (diselamatkan) tapi sejauh mana kita melaksanakan proses itu dan belanja yang terpaksa kita keluarkan.

Berikut adalah antara soalan yang wajib ditanya oleh para penyiasat dan penjelasan mengenainya. - HARAKAHDAILY 16/5/2015

Baca lagi

Share on Myspace