Abim desak dedah butiran penjualan lot tanah

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Kontroversi pembelian tanah TRX oleh anak syarikat Tabung Haji masih jauh daripada penyelesaian. Masih ada perkara berbangkit yang wajar diberi penjelasan oleh Tabung Haji kepada pencarumnya.

Dalam hal ini Abim menuntut Pengerusi TH memberikan penjelasan kepada orang kepada beberapa persoalan yang ditimbulkan

“Merujuk kepada kenyataan Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Rahim berkaitan penjualan semula lot tanah yang di beli oleh TH daripada 1MDB.

“Dalam kenyataan tersebut, beliau menyatakan penjualan itu akan berlaku dalam masa dua minggu. Jika dikira dari tarikh kenyataan itu dibuat, maka tempoh dua minggu itu telah berlalu,” demikian kenyataan Abim.

Kekeliruan wujud apabila Kumpulan Wang Amanah Persaraan yang dikatakan telah bersetuju membelinya selepas dua hari kenyataan itu dibuat, menafikan urusniaga berkaitan tanah itu telah dimuktamadkan.

Oleh itu pendeposit masih tertanya-tanya adakah ia telah dimuktamadkan?

Selain dari itu, Abim juga menuntut penjelasan bagi kenyataan yang menyebut KWAP membeli tanah tersebut dengan harga diskaun sebanyak 15%. Sedangkan Pengerusi TH menyatakan ia dijual dengan keuntungan sekitar RM 5juta, oleh yang demikian pihak TH perlu menyatakan berapakah harga yang sebenarnya dipersetujui?

Selain itu, kenyataan yang menyebut pihak KWAP hanya perlu membayar pendahuluan sebanyak 10% sahaja, berbanding syarat yang dikenakan oleh 1MDB kepada TH agar melunaskan semua bayaran dalam masa dua minggu jelas menjejaskan kecairan tunai TH.  – HARAKAHDAILY 19/5/2015

Share on Myspace