Kabinet bayangan: Guan Eng usah sibuk serang orang lain

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: "Saya selaku Ketua Whip Ahli Parlimen PAS, menegur Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng yang mengatakan Presiden PAS sebagai penghalang utama bagi membentuk kabinet bayangan Pakatan Rakyat," ujar Datuk Mahfuz Omar.

Ketua Penerangan PAS Pusat iu berkata, sebagai pemimpin utama di dalam parti demokratik, tidak sewajarnya Lim meneruskan serangan peribadi kepada pemimpin tertinggi parti rakan dalam PR.

Menurutnya, Pakatan Rakyat dibina atas semangat toleransi dan saling menghormati antara satu sama lain, di samping tidak meleburkan dasar perjuangan parti masing-masing.

"Pada hari ini kesemua Ketua Whip DAP, PKR dan PAS telah bermesyuarat bersama Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah dan berjaya mencapai kata sepakat iaitu isu kabinet bayangan PR tidak berbangkit atas faktor keutamaan perlu diberikan kepada proses mereformasikan institusi Parlimen," ujarnya dalam satu kenyataan.

Tambahnya, setiap parti akan menghantar 2 orang wakil untuk menyertai jawatankuasa tersebut.

Katanya, Ahli Parlimen PR turut menubuhkan jawatankuasa untuk menilai, mengkaji dan menganalisa Rancangan Malaysia ke 11 yang akan dibentangkan oleh PM Najib pada Khamis ini.

Justeru, ujar beliau lebih baik Lim Guan Eng merujuk kepada Ketua Whip DAP, Loke Siew Fook dalam hal kabinet bayangan sebelum begitu sibuk menyerang orang lain.

"Saya berharap Lim Guan Eng dan barisan kepimpinan Pakatan Rakyat berhenti mengeluarkan kenyataan yang menyerang antara satu sama lain kerana ia bukan sahaja akan mengeruhkan lagi ikatan hubungan PR bahkan akan memeningkan kepala rakyat yang begitu berharap akan wujudnya kerajaan baru pengganti BN Umno pada PRU14 kelak," ujarnya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Beliau berkata, semua pimpinan PR perlu kembali ke meja rundingan untuk menyelesaikan masalah yang berlaku dengan suasana damai dan harmoni.

PAS juga, jelasnya sudah membahagikan kesemua 21 orang Ahli Parlimen PAS mengikut portfolio kementerian supaya dapat dipantau isu berkaitan dengan lebih dekat.  

"Semoga dengan tertubuhnya Jawatankuasa Reformasi Parlimen oleh Pakatan Rakyat akan menjadi medium yang terbaik untuk menambahbaik peranan institusi Parlimen Malaysia agar lebih bebas, efektif dan dihormati," katanya lagi. - HARAKAHDAILY 20/5/2015

Share on Myspace