Sinar kebahagiaan Gaza dari Yayasan Amal Malaysia

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Sepuluh bulan berlalu selepas peperangan tragis Gaza-Israel 2014, bumi Gaza masih dahagakan pembangunan dan pembinaan semula.

Sebuah pertubuhan kebajikan Oxfarm yang memperjuangkan anti kemiskinan menganggarkan 119 tahun diperlukan untuk membangunkan semula Gaza.

Gaza memerlukan USD5.4 billion untuk membina semula prasarana asas dan tempat perlindungan kepada mangsa perang tersebut.

Dalam peperangan The Brainstorming Eaten lepas, lebih 16,000 rumah kediaman hancur dibom melibatkan 100,000 mangsa dan lebih 2,200 orang syahid.

Maklumat terkini menyatakan bahawa penduduk Gaza tinggal dalam keadaan yang dhaif. Sumber air bersih yang terhad, dan bekalan elektrik yang terbatas.

Sumber elektrik hanya dibekalkan 6 jam sahaja kepada penduduk dalam sehari.

Yayasan Amal Malaysia dengan kerjasama Persatuan Cinta Gaza Malaysia, berterusan memberi santunan kepada rakyat Gaza yang terpenjara ini.

Terbaru, projek Drop of Life dan Light A House selamat disempurnakan.

"Hasil dari sumbangan seluruh rakyat Malaysia, projek ini mula dilaksanakan pada awal Februari dan berakhir April lepas," kata jurucakap Urusetia Gaza Yayasan Amal Malaysia, Dr Suhazeli Abdullah.

Jelasny, Drop of Life membekalkan air bersih kepada mangsa perang dengan menyediakan tong-tong air bersih Manakala Light A House pula membekalkan sistem elektrik ke rumah rumah perlindungan mangsa-mangsa perang.

"Semoga dengan sumbangan yang sedikit ini memberikan sinar bahagia kepada mereka," ujarnya lagi. - HARAKAHDAILY 22/5/2015

Share on Myspace