Isu alam sekitar ke muktamar PAS

| .

KUALA SELANGOR: PAS Pahang konsisten menangani isu alam sekitar yang mencemarkan negeri itu dan menjejaskan keselamatan penduduk.

Perwakilan Pahang, Nazri Ahmad berkata, Pahang antara negeri yang teruk menjadi mangsa kerakusan kerajaan BN.

Memberi contoh projek insinerator yang terbengkalai di Cameron Highlands dan Pulau Toman, beliau berkata, memorandum telah dihantar ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendesak siasatan dilakukan ke atas kedua-dua projek tersebut.

"Penerokaan haram tanah dan hutan yang tidak terkawal menjejaskan kesejahteraan penduduk Pahang.

"Justeru Pahang mengharapkan satu tindakan yang adil dapat dilakukan bagi menyelesaikan kemelut ini," katanya di Muktamar PAS Kali Ke-61 di Stadium Tertutup Kuala Selangor hari ini.

Sementara itu, beliau yang juga calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Rompin berkata, kejayaan PAS mengurangkan hampir separuh majoriti BN dalam PRK April lalu mampu mengubah lanskap politik negara dalam pilihan raya umum akan datang.

“Keputusan PRK Rompin walaupun dengan kepungan jentera-jentera Umno BN dari seluruh negara, dibantu pula agensi-agensi kerajaan yang berkempen bagi pihak mereka, menyaksikan kita berjaya mengurangkan hampir separuh majoriti. 

“Jika momentum kesedaran dan dan kebangkitan rakyat berterusan terutama dalam kalangan pengundi muda, ia akan mengubah lanskap politik negara dalam PRU akan datang,” katanya. - HARAKAHDAILY 5/6/2015

Share on Myspace