Lantik peguam: Anwar mohon hadir mahkamah

BERNAMA | .

KUALA LUMPUR: Bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memohon Mahkamah Rayuan Syariah untuk membenarkan beliau hadir di mahkamah itu bagi membolehkannya membaca surat pelantikan peguam baharu yang akan mewakilinya.

Anwar mahu melantik peguam baharu itu dalam permohonan bekas Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan Shamsuddin Hussain dan dua yang lain untuk mengetepikan semakan dan notis rayuan yang dikemukakan Anwar berhubung kes tuduhan qazaf.

Mahkamah menetapkan 6 Julai untuk keputusan sama ada Anwar dibenarkan hadir atau tidak.

Peguam Kamar Ainiah Kamaruzaman dan Dr Mohd Rafie Shafie hadir bagi pihak Anwar ketika kes disebut di dalam kamar di hadapan Ketua Pendaftar Mohd Khairul Nizam Kassim.

Ketika ditemui pemberita, Kamar Ainiah berkata Anwar perlu hadir ke mahkamah bagi membolehkannya (Anwar) untuk memilih peguam yang bakal mewakilinya dalam kes itu.

"Surat permohonan itu dibuat pada 11 Jun lalu dan dihantar ke mahkamah melalui penguasa Penjara Sungai Buloh pada 15 Jun," katanya.

Dalam permohonan untuk mengetepikan semakan dan rayuan Anwar dalam kes qazaf itu, selain Shamsuddin, dua lagi pemohon ialah bekas Pengarah Jabatan Agama Islam (JAWI) Datuk Che Mat Che Ali, dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Mereka menfailkan permohonan itu pada 13 Mei lalu melalui Tetuan Nailah Ramli & Partners melalui peguam Roslizam Rahim.

Ketiga-tiga mereka memfailkan permohonan interlokutori dengan memohon untuk mengetepikan dan/atau membatalkan notis rayuan yang dikemukakan Anwar pada 23 April 2010.

Notis itu berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Syariah menolak permohonan supaya pihak pendakwaan syarie meneruskan prosiding pertuduhan qazaf terhadap bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Mereka turut memohon untuk mengetepikan dan/atau membatalkan semakan yang dibuat Anwar pada 21 Feb 2012 berhubung keputusan mahkamah itu yang menolak permohonannya (Anwar) untuk meneruskan prosiding qazaf itu terhadap Mohd Saiful.

Ketiga-tiga mereka mendakwa permohonan Anwar itu bersifat cacat. Selain itu, mereka turut memohon kos tindakan ditanggung oleh responden dan perintah-perintah dan/atau relief-relief lain yang difikirkan adil dan suaimanfaat oleh mahkamah.

Dalam afidavit yang turut dikemukakan, Shamsuddin dan Che Mat mendakwa mereka tidak lagi memegang jawatan terdahulu iaitu ketika pemfailan kes rayuan dan permohonan semakan dibuat oleh Anwar.

Shamsuddin dipindahkan pada 3 Nov 2014 ke Bahagian Penasihat, Jabatan Peguam Negara, Putrajaya, manakala Che Mat kini sebagai pengerusi di Pusat Zakat Wilayah Persekutuan dan tidak lagi memegang jawatan sebagai Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) sejak 6 Ogos 2013.

Jamil Khir yang dinamakan pemohon ketiga turut mendakwa Anwar sepatutnya menamakan jawatan dan/atau institusi tersebut sebagai pihak-pihak dan bukannya secara peribadi di dalam kesnya itu.

Beliau juga mendakwa permohonan Anwar itu tidak lagi relevan dan bersifat akademik memandangkan Anwar telah disabitkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Feb 2015 kerana melakukan persetubuhan bertentangan dengan aturan tabii, mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan.

Pertuduhan qazaf ialah membuat tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat saksi lelaki, dan jika sabit kesalahan, boleh dikenakan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda sehingga RM5,000 atau kedua-duanya sekali. - Bernama

Share on Myspace