Siasat 1MDB: Ada jawapan jika Najib diberi cuti

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Kontroversi dakwaan pemalsuan emel yang melibatkan syarikat Petrosaudi tidak dapat membersihkan 1MDB sepenuhnya dan melarikan 1MDB daripada kemelut kewangan yang sedang dihadapinya.

Rakyat dinasihatkan berhati-hati dengan agenda mengalihkan perhatian mereka daripada persoalan lebih penting melibatkan 1MDB.

Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, konspirasi pemalsuan emel juga tidak menjawab, antaranya:

Mengapa Lembaga Tabung Haji perlu membeli tanah TRX secara bertunai?

Mengapa Lembaga Tabung Haji menghadapi masalah untuk menjual semula tanah tersebut?

Apa sebenarnya yang dilaburkan 1MDB di Kepulauan Cayman sehinggakan ‘duit’ yang sepatutnya dibawa balik kini hanya berada dalam bentuk ‘unit’ yang tidak diketahui usulnya di Singapura?

Mengapa ada bank antarabangsa yang menuntutnya membayar balik duit pinjaman lebih awal sebelum habis tempoh?

Mengapa kerajaan perlu menyediakan kredit standby sebanyak RM950 juta untuk 1MDB? Apakah duit ini telahpun dihabiskan?

Di mana duit 1MDB dan mengapa 1MDB menghadapi masalah dalam membayar hutangnya?

Katanya, kesemua soalan di atas akan menemui jawapan sekiranya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diberikan cuti daripada tugas sehingga siasatan selesai.

Jika Najib enggan bercuti, ujar beliau PAS menjangkakan kebarangkalian berulangnya tragedi seperti Pengerusi Mara, Tan Sri Annuar Musa yang kini mendakwa Perdana Menteri tidak meluluskan pembelian hartanah kontroversi di Australia selepas 24 jam beliau mendakwa Najib yang meluluskannya adalah sangat tinggi.

Tambahnya, Najib patut bercuti memandangkan kedudukan beliau sebagai Presiden Umno sudah selamat sehingga 2017 apabila pemilihan Umno ditangguhkan untuk 18 bulan.

"Atau Najib bimbang akan langkah seterusnya yang bakal diambil Tan Sri Muhyiddin Yassin yang pernah menyuarakan bahawa beliau tidak bersetuju bahawa Putrajaya terlibat dengan kerja menyelamatkan 1MDB, dan maka itu, beliau enggan bercuti sehingga siasatan terhadap 1MDB dan Mara selesai?" ujar beliau lagi. - HARAKAHDAILY 27/6/2015

Share on Myspace