Ikram kutuk pembunuhan pemimpin Ikhwan Muslimin

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Pertubuhan IKRAM Malaysia (Ikram) memandang serius dan mengutuk tindakan pihak keselamatan Mesir menyerbu kediaman serta membunuh 13 orang pimpinan dan anggota Ikhwan Muslimin termasuklah mantan Ahli Parlimen Mesir, Naser al-Hafi setelah mereka dikatakan ditahan terlebih dahulu.

"Tindakan ini adalah satu tindakan yang amat tidak wajar sama sekali serta membelakangkan prinsip keadilan dan hak asasi manusia, terutamanya apabila yang ditekan itu adalah sebuah gerakan yang dikenali sebagai bersifat sederhana, rasional dan mengutamakan pendekatan damai," ujar Presidennya, Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad dalam satu kenyataan.

Katanya, tindakan itu akan hanya menyemarakkan panggilan-panggilan kepada golongan-golongan yang ekstrem dan menggunakan pendekatan ganas, apabila pintu-pintu pendekatan damai tertutup.

Sehubungan itu, ujarnya Ikram menggesa kerajaan Malaysia agar menggunakan pengaruhnya dalam kalangan masyarakat antarabangsa bagi mendesak kerajaan Mesir menghentikan tindakan tidak berperikemanusiaan tersebut.

"Ikram memohon kepada seluruh umat Islam di Malaysia untuk bermunajat kepada Allah bersempena Ramadan al-Mubarak ini dengan mendoakan keselamatan dan kesejahteraan rakyat Mesir serta diberikan hidayah-Nya atas para pemimpinnya," katanya lagi. - HARAKAHDAILY 3/7/2015

Share on Myspace