PAS putuskan tidak kerah ahli ke Bersih 4.0

SALMIYAH HARUN | .

KUALA LUMPUR: PAS memutuskan untuk tidak mengerahkan ahli serta penyokongnya ke himpunan Bersih 4.0 yang bakal diadakan pada 29 hingga 30 Ogos ini.

Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan dalam satu kenyataan rasminya menegaskan keputusan itu dibuat kerana PAS sedang dalam persiapan mengadakan satu program besar iaitu Kongres rakyat bpada 12 September 2015 (Sabtu) yang melibatkan ahli dan pimpinan PAS di pelbagai peringkat dari seluruh negara, Ngo, parti politik dan orang awam bagi membincangkan pelbagai isu yang menjadi kepentingan bersama dan penyelesaian yang konstruktif.

"Maka PAS beranggapan seluruh komitmen sumber dan organisasi parti wajar digerakkan secara menyeluruh pada 12 September ini.

"PAS juga akan menganjurkan himpunan 60 ribu pada 17 oktober ini yang sedang giat direncanakan," katanya.

Tambahnya, tarikh himpunan Bersih 4.0 yang hanya selang satu hari dengan tarikh sambutan Hari Merdeka 31 ogos adalah dirasakan tidak sesuai

Katanya, tarikh tersebut juga bertembung dengan siri jelajah Munaqasyah Ucapan Dasar Presiden dan Perhimpunan Istiqamah Hingga Kemenangan (Pihak) yang berlangsung di negeri-negeri pada setiap hari Sabtu dan Ahad hinggalah ia berakhir ada 3 Oktober 2015.

Bagaimanapun beliau menegaskan PAS komited berjuang ke arah tuntutan demokrasi yang adil sebagaimana yang disuarakan oleh Bersih sebelum ini.

Antaranya meliputi daftar pemilih, akses kepada media dan liputan secara adil, bebas dan benar, pengukuhan insitusi awam, penolakan amalan rasuah dan seumpamanya.

Katanya, perhimpunan secara aman di mana rakyat dapat menyuarakan pandangan mereka secara bebas dan tidak provokatif adalah merupakan satu aspek amalan demokrasi yang tidak sewajarnya dihalang.

Namun demikian jelasnya, dalam masa yang sama kententeraman awam serta kestabilan negara mestilah dijaga dan menjadi tanggungjawab semua pihak.

Justeru, PAS akan menghantar wakil ke himpunan berkenaan sebagai tanda sokongan kepada tuntutan Bersih terutama dalam aspek sistem pilihan raya yang lebih telus dan adil. – HARAKAHDAILY 25/8/2015

Share on Myspace