Tindakan biadap pijak gambar Ayah Chik

DR RIDUAN MOHAMAD NOR | .

BIADAP itulah ungkapa dan bahasa yang harus serta wajib dituturkan kepada peserta Bersih 4.0 yang beraksi memijak gambar Presiden PAS pada aksi hari pertama himpunan yang dianjurkan sekretariat Bersih.

Bersih yang tujuannya asalnya mahu menggasak ketempangan demokrasi negara khasnya pengendalian pilihan raya akhirnya cemar dengan aksi kotor biadap peserta memijak gambar Tuan Guru Sheikh Abdul Hadi Awang (Ayah Chik) kami.

Sheikh Abdul Hadi adalah pemimpin ummah. Beliau inspirasi ummah khasnya ahli PAS dan sosok tua yang sarat pengalaman politik serta menggerakkan harakahtul ummah ini akhirnya dihina dengan perbuatan biadap.

Tidak ada sedikitpun kecaman atau permohonan maaf oleh pihak terbabit hingga kini.

Apakah ini cerminan sebenar perjuangan demokrasi yang akhirnya digambari dengan aksi buruk kelakuan menjelikkan peserta.

Usah dicabar amarah kami ahli PAS yang sentiasa mendukung dan mengangkat pemimpin ummah ini sebagai pimpinan kami.

Kami memberi amaran agar pihak yang memijak gambar presiden kami segera memohon maaf secara terbuka.

Kami mendesak polis mengambil tindakan menyiasat segera aksi biadap ini sementara penganjur harus mengeluarkan kenyataan berhubung tindakan tidak bermoral ini.

Kami berdiri bersama Ayah Chik (Presiden PAS) dan tidak sesekalu bersetuju dan mengizinkan kelakuan buruk itu dibiar begitu sahaja.

Saya mewakili anak anak tarbiyah PAS, anak anak seni, anak anak muda yang sayangkan ulama mengecam keras aksi jahat itu. Minta maaf secara terbuka dengan segera.

Aksi yang turut dirakam video amatur itu jelas memperlihatkan seorang berketurunan bukan Melayu memijak foto Tuan Guru Presiden PAS.

Tindakan itu sengaja mengheret persepsi dan mencetus kemarahan PAS. Kami tidak pernah berbuat demikian kepada mana mana foto presiden atau pimpinan kaum lain.

Ini suatu sikap yang sengaja mencetus kemarahan dan memperlihatkan sikap tidak hormat mereka kepada pemimpin Islam yang memimpin PAS. - HARAKAHDAILY 1/9/2015

Penulis ialah Pengerusi Lajnah Kesenian, Kebudayaan PAS Pusat dan AJK Lajnah Politik PAS Pusat.

Share on Myspace