Beberapa soalan di sebalik keputusan MT Umno

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Beberapa persoalan tetap timbul melalui keputusan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno, petang semalam.

Ini ekoran tiada sebarang tindakan yang diambil terhadap timbalan presiden parti itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin walaupun sebelum ini berbagai andaian dilontar termasuk dipecat.

Penulis Shahbudin Husin menerusi blognya semalam menimbulkan beberapa persoalan di sebalik keputusan mesyuarat itu.

- Apakah Najib lebih disokong dalam Umno dan suara mendesaknya berundur akan berkurangan dengan keputusan ini?

- Bagaimanakah pula pendirian politik Muhyiddin dan Shafie selepas ini? Setelah dinyatakan kedua-duanya terus setia kepada parti dan akan bekerja keras untuk kemenangan Umno dalam PRU14 akan datang, adakah mereka juga akan taat setia kepada Najib?

- Adakah selepas ini Muhyiddin dan Shafie akan jadi 'bisu' atau berhenti bercakap mengenai 1MDB dan wang RM2,600 demi menyelamatkan jawatan mereka dalam Umno berikutan Najib turut menyatakan kedua-dua pemimpin masih perlu membuktikan kesetiaan mereka?

- Apakah Tun Mahathir Mohamad akhirnya akan jadi keseorangan dalam menegur dan mengasak pengunduran Najib daripada jawatannya?

- Mampukah Najib bertahan memimpin kerajaan sehingga PRU14 dan apakah Muhyiddin dan Shafie akan turut mempertahankan kuasa Perdana Menteri sehingga tempoh itu?

Bagi Shahbudin, walaupun nampaknya Presiden Umno, Datuk Seri Najib Najib dapat meredakan keadaan buat sementara melalui keputusan MT itu, persoalan-persoalan baru tetap timbul sehinggalah pilihan raya umum dan pemilihan Umno akan datang. - HARAKAHDAILY 10/9/2015

Share on Myspace