Aktivis NGO nafi anggotai parti baharu

BULETIN ONLINE | .

KUALA TERENGGANU: Aktivis Sukarelawan Pendidikan Rakyat (Kawan) Haji Yaakub Mohamad menafikan beliau adalah seorang anggota kepada parti baharu yang ditubuhkan.

Bekas pendidik itu berkata, beliau banyak tugas-tugas lain dalam pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang perlu diselesaikan dari menjadi anggotai parti itu.

“Penafian...sebenarnya nama saya...Hj Yaakub tidak ada dalam senarai AJK sebagaimana yang tertera...

“Saya pohon pihak yang masukkan nama saya itu sebagai AJK dibatalkan (membatalkannya) kerana saya banyak tugas-tugas NGO yang lain," ujarnya melalui pesanan ringkas aplikasi WhatsApp.

Rakan NGO lain, Ahmad Sabri Yusof menyifatkan tindakan parti baharu itu menyenaraikan nama ahli jawatankuasa tanpa makluman individu terbabit sebagai tidak beretika dan mendatangkan fitnah.

“Calon (AJK) tangkap muat...cara ini tidak beretika dan mendatangkan fitnah kepada penama yang disebut.

“Haji Yaakub elok buat penafian segera (kerana) mungkin (senarai) dah tersebar (menjadi) berita (yang diviralkan),” tegas Sabri yang juga Setiausaha Pertubuhan Prihatin Asnaf Negeri Terengganu (Bantu).

Menurutnya pihak parti baru terbabit yang dipengerusikan oleh seorang ahli parlimen bercakap tentang rekod dan prestasi, sedangkan tindakan memasukkan nama Haji Yaakub yang juga Pengarah Kawan Terengganu tanpa pengetahuan itu, adalah sesuatu yang amat buruk.

Share on Myspace