Pendidikan agama: Pemimpin buat-buat pekak badak

SALMIYAH HARUN | .

SHAH ALAM: Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din melahirkan rasa kecewa apabila pemimpin negara pada hari ini tidak mengambil serius soal SHAH ALAM: Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din melahirkan rasa kecewa apabila pemimpin negara pada hari ini tidak mengambil serius soal pendidikan agama.

Beliau berkata, isu pendidikan agama telah lama dibangkitkan sejak tahun 1964 malangnya perkara itu masih dipandang ringan.

"Sejak saya menjadi pelajar di kolej Islam saya sudah bangkitkan isu ini, malangnya sehingga kini kita masih lagi menuntut dengan kerajaan.

"Pemimpin buat-buat pekak badak,"katanya ketika membahaskan usul pendidikan dan agama di Kongres Rakyat.

Katanya, sudah tiba masanya kerajaan memperkasakan Sekolah Agama Rakyat (SAR) dengan mempergiatkan bantuan tanpa menggugatkan pentadbiran dan polisi sekolah berkenaan.

"Agama adalah penting termasuk pendidikan di SAR atau pondok yang merupakan benteng terakhir untuk masa depan rakyat," katanya.

Beliau berkata, isu pendidikan agama telah lama dibangkitkan sejak tahun 1964 malangnya perkara itu masih dipandang ringan.

"Sejak saya menjadi pelajar di Kolej Islam saya sudah bangkitkan isu ini, malangnya sehingga kini kita masih lagi menuntut dengan kerajaan.

"Pemimpin buat-buat pekak badak," katanya ketika membahaskan usul pendidikan dan agama pada Kongres Rakyat, di sini. - HARAKAHDAILY 12/9/2015

Share on Myspace