Hukum Islam tidak mengenal darjat

MOHD SABRI SAID | .

BAYAN BARU: Hukum Islam memang nampak kejam tetapi ia bukan sekadar hukuman sebaliknya lebih kepada bentuk pengajaran kata, Setiausaha Dewan Ulama PAS Pusat, Ustaz Asri Daud

Justeru, sambung beliau, masyarakat bukan Islam usah bimbang sekiranya Kelantan dapat melaksanakan hukuman syariah kerana bukan Islam dikecualikan dalam bab berkenaan.

"Masyarakat bukan Islam jangan risau sebab mereka tidak terlibat hukum itu hanya tertumpu pada masyarakat Islam sahaja." ujarnya ketika program Wacana Hudud di Hotel Sri Malaysia, Bayan Baru, kelmarin.

Katanya lagi, terdapat tiga fasa pelaksanaan syariah. pertamanya kesalahan am. Keduanya melibatkan kesalahan am dan kesalahan besar tetapi tidak melibat mati. Manakala fasa ketiga lebih berat iaitu melibatkan hukuman mati. Walaupun begitu ia bukan lebih kepada balas dendam tetapi menyuntik perasaan gerun dalam kalangan masyarakat.

"Adanya tiga fasal itu semata-mata ingin menimbulkan kesedaran rakyat secara perlahan-lahan kerana hukum Islam tidak mengenal darjat dan pangkat," jelas beliau yang juga Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan.

Ahli PAS dan Dewan Himpunan PAS Pusat (DHPP) mesti menjadi mata dan telinga untuk menceritakan keadaan sebenar hukum hudud.

"Dalam Islam pun Nabi Muhammad SAW akan menghukum anaknya sendiri (kerat tangan)  jika anaknya Fatimah bersalah. Ini menunjukan hukum Islam tidak mengenal siapa dan darjat mereka," tegasnya.

Selain Ustaz Asri Daud, panelis lain ialah Pengerusi DHPP Pusat, Dr. Bala Chandran dan Setiausaha DHPP, Asokan Perumal, manakala wacana tersebut dipengerusikan oleh Ahmad Rafael Abd Rashid. – HARAKAHDAILY 12/10/2015

Share on Myspace