Adik Firdaus Dullah: PAS rakam takziah

HARAKAHDAILY | .

KUALA LUMPUR: Pengerusi Sekretariat Prihatin OKU Malaysia, Mohammad Faizal Che Yusof merakamkan rasa dukacita atas musibah yang telah menimpa Allahyarham adik Firdaus Dullah yang telah dipanggil Ilahi semalam.

“Harus diingat, apa yang menimpa Allahyarham adik Firdaus Dullah bukanlah suatu yang terpencil di kalangan anak-anak OKU terlantar. Pengabaian terhadap anak-anak ini bukanlah cerita baru bahkan ia terus berleluasa,” ujar beliau yang juga Ahli Jawatankuasa, Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PAS Pusat.

Oleh itu, Sekretariat Prihatin OKU Malaysia mengesa agar beberepa perkara diberi perhatian.
 
1. Sikap masyarakat termasuklah pihak berkuasa yang meletakkan kesalhan kepada ibu bapa penjaga anak-anak OKU terlantar sebegini hingga menyebabkan pengabaian perlu dihentikan.

2. Dalam mendepani cabaran dianugerahi anak-anak oku terlantar khususnya dan OKU umumnya, ibu/bapa/penjaga anak-anak OKU amat memerlukan sokongan moral dan material dari seluruh pihak.

3. Dalam menyediakan sokongan material dan moral kepada ibu/bapa/penjaga, Malaysia masih punya ruang yang amat banyak yang perlu diperbaiki dan diberi penambahbaikan.

4. Sistem sokongan yang lebih bersifat menyeluruh dalam memenuhi keperluan OKU terlantar khususnya dan OKU umumnya mesti diberi penumpuan khusus dan usaha yang lebih focus.

“Dalam memenuhi gesaan-gesaan ini, kami penuh yakin akan kemampuan tenaga-tenaga pakar yang masih belum dimanfaatkan sepenuhnya. Kami juga bersedia untuk membantu merangka dan melaksanakan system sokongan agar lebih sempurna pada masa akan datang.

“Adalah amat tidak adil untuk kita sekadar meluahkan rasa simpati dan belas terhadap apa yang menimpa Allahyarham adik Firdaus tanpa diiringi suatu usaha pembaharuan pembangunan OKU terlantar khususnya dan OKU umumnya,” ujar beliau lagi. – HARAKAHDAILY 15/10/2015

Share on Myspace