Harga rumah: Adakah anak peneroka Felda dibohongi?

NARAZA MUDA | .

PERDANA Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan gah mengumumkan harga baharu rumah untuk generasi kedua Felda yang boleh dibeli dengan harga antara RM60,000 hingga RM70,000 seunit.

Najib berkata sebelum ini di bawah Program Perumahan Generasi Kedua Felda (PGBF), beliau telah mengumumkan penurunan harga rumah dari RM120,000 kepada RM90,000 untuk pembinaan kira-kira 20,000 unit rumah untuk generasi kedua peneroka.

“Pada masa akan datang, kita akan bina lebih banyak rumah dalam lingkungan RM60,000 ke RM70,000, kita kurangkan sedikit bahan dan reka bentuk daripada 1,100 kaki persegi kepada 850 kaki persegi, yang mustahak rumah mampu disewa dan dibeli generasi kedua Felda,” katanya ketika berucap merasmikan majlis sambutan Hari Peneroka Felda peringkat Kebangsaan 2015 bertema “Mensyukuri Nikmat” di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak.

Ucapan ini turut disiarkan oleh hampir semua akhbar arus perdana dan Bernama. Beliau juga pernah mengumunkan penurunan harga PGBF ini ketika saat akhir tempoh berkempen PRK Rompin apabila menyedari sokongan anak muda generasi baharu Felda mula kendur.

Berdasarkan semakan dalam buku laporan Dasar-dasar Felda 2010 dengan jelas apa yang diucapkan Perdana Menteri itu satu pembohongan besar.

Menurut catatan laporan ini, projek perumahan ini kenali Program Perumahan Warga Felda (PWF) kini ditukar Program Perumahan Generasi Baharu Felda (PGBF) menggariskan konsep dan dasar, objektif penubuhan PWF, pembiayaan projek, komponen dan spesifikasi rumah serta pembiayaan bagi pembelian rumah.

Harga yang telah didasarkan bagi rumah kos rendah (3 bilik) hanyalah antara RM35,000/RM45,000 manakala rumah kos sederhana rendah (3 bilik) berharga RM60,000/RM75,000.

Berdasarkan laporan ini, dengan jelas Felda telah manipulasikan harga rumah ini sebelum diumumkan penurunannya semasa kempen PRK Rompin bagi menjaga undi warga Felda di 14 tanah rancangan di kawasan PRK ini.

Sebelum ini Felda menetapkan harga sekitar RM120,000/RM125,000 seunit bagi program PGBF dan menimbulkan keluh resah anak peneroka Felda untuk memilikinya.

Perbezaan harga yang sangat ketara sehingga mencecah RM50,000 seunit adalah sangat mengejutkan. Jika keluasan asal 780 kps (rujuk keluasan cadangan) dibesarkan sedikit kepada 1,100 kps (keluasan yang sedang dibina) dan kenaikan harga bahan binaan sebelum GST, masih tidak munasabah.

Kaedah kelayakan pembeli juga menimbulkan masalah besar kepada anak peneroka Felda apabila mereka tidak layak mendapat pinjaman kerajaan dan juga institusi kewangan seperti bank.

Pengerusi Felda sebelum ini pernah mengumumkan penangguhan PGBF kerana ingin mengenal pasti kaedah penjualan unit kepada anak peneroka generasi 2&3 Felda.

Sekali lagi anak peneroka Felda dibohongi, setelah disemak dalam buku laporan Dasar-dasar Felda 2010, dengan jelas Felda telah menggariskan kaedah pembelian rumah.

Dalam laporan ini, tiga kaedah dinyatakan dengan jelas:

a) Pembelian Secara Tunai

b) Pinjaman Perumahan

c) Pembelian Secara Sewa Beli.

Persoalan kenapa baru sekarang 2015 Perdana Menteri menyebut diperkenalkan kaedah sewa beli?

Apa yang lebih malang dan menyedihkan projek PGBF ini banyak yang terbengkalai. Tidak semua 8,570 unit daripada 20,000 unit dengan peruntukan RM1.4 billion berjalan mengikut jadual.

Bermacam masalah yang pihak kami dimaklumkan dan ada yang sudah kami dedahkan beberapa projek sakit terutama di Pahang.

Walaupun Pengerusi Felda telah berjanji untuk memastikan Felda menyiapkan 20,000 unit buah rumah PGBF menjelang 2018 seperti dalam ucapan beliau dalam satu Majlis di Tanjung Malim pada 6 Oktober 2015 baru-baru ini, kami masih sangsi. - HARAKAHDAILY 21/10/2015

Penulis ialah Pengerusi Hal Ehwal Felda PAS Pusat.

Share on Myspace