Pampasan: Bolehkah waris jemaah bawa ke mahkamah

SALMIYAH HARUN | .

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Bachok Ahmad Marzuk Shaary meminta kerajaan menjelaskan mekanisme yang disediakan  bagi mendapatkan tuntutan pampasan mangsa kren runtuh di Mekah baru-baru ini.

Dalam soalan tambahan, Marzuk turut mempersoalkan sama ada benar atau tidak kerajaan Arab Saudi menyediakan pampasan SAR1 juta kepada waris mangsa yang meninggal dan SAR500,000 kepada mangsa yang cedera.

"Apakah mekanisme kerajaan bagi mangsa memperoleh tuntutan ini," soalnya ketika dalam sesi soal jawab di dewan hari ini.

Kejadian kren runtuh ketika umat Islam mengerjakan ibadat haji baru-baru ini telah mengorbankan tujuh jemaah daripada Malaysia.

Ekoran itu, pihak kerajaan Arab Saudi segera mengumumkan pampasan sebanyak 1 juta SAR kepada waris mangsa.

Bagaimanapun Marzuk turut mempersoalkan sama ada waris mangsa boleh membawa tuntutan mereka ke mahkamah Arab Saudi walaupun selepas memperoleh pampasan.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, pampasan juga bergantung kepada kecederaan mangsa yang perlu dilihat secara teliti sama ada kecederaan kekal atau sebaliknya. – HARAKAHDAILY 21/10/2015

Share on Myspace