Parlimen digesa kutuk pencerobohan Masjid al-Aqsa

MOHD AZMI ABDUL HAMID | .

MAPIM (Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia) menggesa sidang Parlimen Malaysia yang sedang berjalan sekarang segera meluluskan usul untuk mengutuk pencerobohan Yahudi ke atas Masjid al-Aqsa dan pembunuhan melebihi 50 rakyat awam Palestin sejak beberapa hari yang lalu.

Keganasan oleh penduduk haram Yahudi bersama pihak keslematan Israel adalah jenayah dan provokasi jelas untuk menimbulkan ketegangan yang berterusan di Tebing Barat khususnya di Baitul Maqdis.

Kematian lebih 50 rakyat awam Palestin dan lebih 2,000 yang tercedera sejak awal Oktober  adalah keadaan yang bakal mencetuskan keganasan yang lebih besar dan tidak terkawal.

Kami mendesak Parlimen Malaysia dalam sidang ini tidak membisu dan mengenepikan keadaan yang sedang bergolak di Tebing Barat Plaestin sekarang ini.

Sebagai anggota penting OIC dan ahli Majlis Keselamatan PBB, Malaysia bertanggungjawab untuk mengambil inisatif menyuara dan bertindak untuk menghentikan keganasan dan memberi tekanan yang kuat keatas pihak berkuasa Israel.

Penolakan Israel dan US terhadap cadangan supaya agensi antarabangsa masuk ke Juruselem (Al-Quds) untuk menghentikan pertembungan dan keganasan yang dicetuskan oleh Israel, jelas menjadi alasan kepada ahli Parlimen Malaysia agar menyatakan pendirian yang tegas mengutuk penolqkan dua negara tersebut.

Tuntutan supaya kerajaan Malaysia mengambil daya usaha yang lebih nyata bagi menyelamatkan Masjid al-Aqsa dari terus diceroboh oleh penduduk haram Yahudi perlu digerakkan segera.

Institusi Parlimen Malaysia adalah institusi penting untuk mewakili bukan sahaja rakyat malah juga kerajaan Malaysia dengan  memberi respon yang tegas kepada isu ini.

Malaysia tidak seharusnya berpeluk tubuh dengan hanya memerhati dan menyuarakan pandangan keprihatinan. Melalui Parlimen,  pendirian yang tegas yang mewakili rakyat Malaysia perlu disuarakan. Usul supaya OIC bersidang segera perlu disampaikan segera. Sekaligus Malaysia perlu mengusulkan agar Majlis Keselamatan PBB bertindak mengeluarkan resolusi khusus mengenai pencerobohan Yahudi ke Atas Masjid Al Aqsa.

Semua ahli Parlimen Malaysia perlu bersatu untuk memberi sokongan penuh kepada pejuang Palestin bagi menuntut kebebasan dan hak mereka menuntut tanah air mereka yang dirampas oleh Yahudi dikembalikan semula. – HARAKAHDAILY 21/10/2015

Share on Myspace