Wan Azizah kemuka usul undi tidak percaya

SALMIYAH HARUN | .

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail hari ini mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Ahli Parlimen Pekan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Usul itu diperuntukan di bawah perkara 43(1) dan 43(4) Perlembagaan Persekutuan Konvensi Parlimen dan Peraturan 26 dan 27 Peraturan Mesyuarat Majlis Dewan Rakyat.

Wan Azizah percaya beliau mempunyai sebab munasabah dan berkeyakinan bahawa majoriti di dalam Dewan Rakyat bukan sahaja 88 Ahli Parlimen Pembangkang tetapi juga bilangan Ahli Parlimen BN yang mencukupi dan hilang kepercayaan kepada kepimpinan Najib.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata, usul tersebut hanya berkenaan dengan kehilangan kepercayaan terhadap Najib bukannya terhadap kerajaan.

"Saya dan ramai lagi tanpa mengira fahaman politik yang percaya krisis ekonomi, sosial dan politik semakin tenat sedang dihadapi negara ini berpunca dari krisis kepimpinan negara," katanya semasa sidang media di lobi Parlimen.

Justeru, beliau yakin Ahli Parlimen akan mengundi menurut hati nurani dan mesti mengetepikan perbezaan politik serta meletakkan kepentingan negara mengatasi segalanya. – HARAKAHDAILY 22/10/2015

Share on Myspace