Asing kuasa agar tidak wujud kekeliruan

MUHAMMAD FAIZAL | .

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang hari ini meminta pengasingan kuasa dilakukan agar tidak wujud kekeliruan.

Presiden PAS ketika mengemukakan soalan tambah berkata ini bagi memastikan tidak ada campur tangan dalam badan kerajaan iaitu badan perundangan (legislatif), badan pentadbiran (eksekutif) dan badan kehakiman (judiciary).

"Secara keseluruhan kita masih lagi mengamalkan undang-undang yang ditinggalkan penjajah.

"Kita ada undang-undang Islam namun ia meminggirkan roh dan akhlak, hukum qisas dan hudud pengampunan kepada persalah diberikan kepada keluarga mangsa dan bukannya mereka yang dilantik," katanya.

Menurut beliau lagi, dalam isu rasuah dan riba terus berulang, sejauh mana ia diambil tindakan dalam pelaksanaannya oleh kerajaan.

Tuan Guru Abdul Hadi dalam soalan asal meminta Perdana Menteri menyatakan apakah tindakan yang sudah dilakukan oleh Panel Jawatankuasa Tadbir Urus Indeks Syariah dalam mengukur tahap komitmen Kerajaan dalam 8 sektoral iaitu Perundangan, Pendidikan, ekonomi, Budaya, Prasarana, Kesihatan, Politik dan Sosial.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dasuki menjawab pertanyaan Presiden PAS berkata Jawatankuasa ini merupakan inisiatif Perdana Menteri dalam Indeks Syariah dalam mengkaji ke semua lapan sektrol mengikut Syariah Islam sepenuhnya. - HARAKAHDAILY 27/10/2015

Share on Myspace