Dapatkan berita tepat berhubung PAS di media PAS

AHMAD AMZAD HASHIM | .

SUDAH beberapa kali rakyat dikelirukan dengan pelaporan tidak tepat tentang PAS dan kenyataan pemimpin-pemimpin PAS khususnya Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Malah ada media yang sengaja memalsukan foto bagi memfitnah PAS.

Untuk berita berkait pendirian, ucapan, peristiwa melibatkan PAS, cara yang betul adalah merujuk kepada media rasmi PAS iaitulah Harakah sama ada Harakahdaily yang boleh di akses online atau Harakah Elektronik yg mamaparkan imej Harakah versi cetak yang perlu dilanggan. Juga boleh dirujuk pada blog atau facebook rasmi PAS.

Harakahdaily dikemaskini setiap hari manakala Harakah cetak diterbitkan dua kali seminggu edisi Isnin dan Jumaat.

Saya menyeru semua ahli dan penyokong PAS supaya jayakan kempen BELI, BACA DAN BERI Harakah sebagai medium penerangan yang boleh memperjelaskan isu isu yang berbangkit. HARAKAH sendiri kini telah banyak kemajuan pelaporan beritanya dan dengan adanya sokongan semua akan sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti persembahannya.

Jika berita berkaitan PAS datang dari media lain khususnya The Malaysia Insider, Malaysiakini, kumpulan Berita Harian dan Utusan, TV3, maka orang ramai perlu hati-hati gaya penulisan khususnya tajuk berita serta pilihan foto yang digunakan yang selalu menimbulkan keliru dan persepsi buruk kepada PAS.

Malang sungguh ada juga penyokong PAS yang menjadikan media berkenaan sebagai sumber berita mereka.

Lebih malang ada juga yang menggunakan posting media saraf Umno sebagai bahan rujukan.

Saya ambil kesempatan untuk umumkan adanya dikesan laman Parti Islam Semalaysia yang telah dipalsukan seperti imej laman palsu yang disertakan. Ini pernah terjadi sebelum ini di beberapa PAS Kawasan. – HARAKAHDAILY 28/10/2015

Pengarah, Jabatan Penerangan PAS Pusat

Share on Myspace