Tiada penyelesaian di Syria tanpa Turki - Davutoglu

HARAKAHDAILY | .

PERDANA Menteri Turki, Ahmet Davutoglu Isnin lalu mengatakan bahawa krisis yang berlaku di Syria tidak dapat diselesaikan tanpa disertai Turki.

"Apakah boleh persoalan warga Syria diselesaikan tanpa Turki dilibatkan? Apakah ada formula untuk kemajuan yang tidak memasukkan Turki di dalamnya?" tanya Davutoglu dalam siaran langsung di saluran TV A Haber dan ATV.

Kenyataan perdana menteri itu datang sebagai respons terhadap tuduhan di media yang mengatakan Rusia, AS dan Iran sedang mencari penyelesaian untuk konflik di Syria, tetapi tidak Turki.

Beliau berkata, Bashar al-Assad akan mengawal semua wilayah Syria hari ini jika formula dalam perbahasan itu perlu dibangunkan lebih lanjut.

"Syria tidak boleh pergi lebih jauh, kerana Turki tidak boleh meninggalkan nasib sempadan sepanjang 911 kilometer ke negara-negara lain," ujar Davutoglu.

Mengulangi sensitiviti Turki tentang keselamatan sempadan, beliau berkata masalah itu harus menjadi perhatian Rusia dan Amerika Syarikat.

"Mereka yang mengatakan bahawa Turki tidak terlibat pada dasarnya tidak tahu bahawa menteri luar negeri kami melancarkan mekanisme quadruple antara Turki, Rusia, AS dan Iran di Vienna, dan menteri telah pergi ke Paris untuk membincangkan hal itu juga," katanya lagi.

Beliau berkata mesyuarat di Paris akan berkumpul para menteri luar negeri dari sembilan negara yang tergabung dalam Friends of Syria. [Islampos]

Share on Myspace