Ukuran PGK diguna kerajaan sudah lapuk

SALMIYAH HARUN | .

KUALA LUMPUR: Ukuran Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang digunakan oleh kerajaan pada hari ini sudah lapuk, demikian tegas Ahli Parlimen Kuala Nerus Datuk Dr Mohd Khairudin Aman Razali.

Ketika membahaskan Bajet 2015 petang ini, beliau berkata ukuran PGK yang diguna pakai oleh kerajaan hanya diukur berdasarkan kemampuan dari segi makanan semata-mata.

"Kerajaan sentiasa sebut kadar kemiskinan semakin menurun iaitu tinggal 0.6 peratus. Ukuran ini berdasarkan paras kemiskinan sudah lapuk.

"Ukuran yang betul sepatutnya perlu mengambil kira adakah rakyat mampu beli rumah? Beli kenderaan? Belajar di universiti?

"Apabila kita guna PGK ini bererti kita telah menipu rakyat," tegas beliau yang juga Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat.

Keadaan ini, katanya seumpama memasukkan sampah di bawah karpet akhirnya diri sendiri yang tersepak karpet itu.

Justeru katanya, kerajaan perlu memperbetulkan balik PGK ini dan mengemukakan ukuran yang tepat untuk mengukur garis kemiskinan rakyat negara ini.

Dengan cara lapuk ini, tegas beliau kerajaan sebenarnya mahu menutup berapakah sebenarnya kadar kemiskinan rakyat negara ini. - HARAKAHDAILY 29/10/2015

Video bahas bajet

Share on Myspace