Kerajaan harus larang e-rokok dan vape

DR MOLLY CHEAH | .

Majlis Malaysia bagi Kawalan Tembakau (MCTC) membuat kenyataan akhbar ini mengenai e-rokok dan vape memandangkan melihat kebangkitan ia dalam populariti terutamanya di kalangan golongan muda.

Apa yang membimbangkan adalah berita seharian, kenyataan ahli-ahli politik yang menunjukkan kemarahan dan kekecewaan mereka dengan menggadaikan kepentingan moral dan keselamatan kesihatan generasi akan datang dengan menjejaskan niat baik oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Apa juga yang menyedihkan adalah bahawa kepentingan politik dan keuntungan dengan menggadaikan kesihatan rakyat. Jika sedemikian kerajaan mungkin membolehkan perniagaan dadah berbahaya yang lain secara terbuka.
 
Nikotin seperti dadah berbahaya yang lain adalah dikelaskan di bawah Akta Racun 1952, yang tidak boleh dibekalkan tanpa preskripsi pakar kesihatan. Nampaknya Jemaah Menteri telah mengabaikan nasihat profesional dan rayuan NGO untuk mengharamkan e-rokok dan vaping sebelum ia menjadi bencana untuk Malaysia.
 
MCTC memuji dan menyokong sepenuhnya langkah-langkah sementara yang diambil oleh Datuk Dr Lokman, KKM dengan tindakan berani menguatkuasakan Akta tersebut.

MCTC ingin untuk terus menyokong KKM untuk membatalkan pengecualian nikotin dalam tembakau daripada akta tersebut untuk memastikan bahawa penggunaan tembakau dikawal sepenuhnya.
 
Hubungan antara e-rokok dan vaping sebagai yang saling sinonim dengan merokok melalui penggunaan teknologi baru adalah jelas. Kemudaratan dan bahaya adalah sama, jika tidak lebih buruk kerana teknologi yang digunakan adalah baru dan kesannya masih belum diketahui sepenuhnya.

Apa yang diketahui adalah sifat toksik yang sama nikotin, bahan kimia dengan bahaya tambahan peranti mudah meletup yang telah menyebabkan kecederaan kepada diri pengguna dan orang lain. Contoh yang mencukupi telah pun ada dalam laporan media, namun kerajaan telah gagal untuk bertindak sama ada untuk menarik balik produk atau mengharamkan penggunaannya.
 
Pada asalnya penggunaan e-rokok yang disebut-sebut untuk membantu perokok dalam proses pemberhentian tabiat mereka. Namun seperti yang kita baca setiap hari di media, vaping sedang menarik golongan muda, malah kanak-kanak berumur 12 tahun.

Pada masa ini terdapat 4.7 juta perokok di Malaysia dan bertambah lagi satu juta vapers! Kami ingin menanyakan Kerajaan berapa ramai perokok yang melalui vaping sebenarnya berhenti merokok?
 
Komitmen kerajaan untuk mengawal penggunaan tembakau sebagai party kepada WHO FCTC adalah dalam bahaya dikompromi kerana kegagalan kerajaan untuk mengiktiraf industri tembakau menjelma menjadi industri yang berbahaya dengan menggalakkan e-rokok dan vaping.
 
E-rokok diharamkan oleh kira-kira satu dalam lapan daripada negara-negara dunia, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) (http://ecigintelligence.com/25-countries-now-ban-e-cigs-says-world-health -organisasi /)
 
Manakala 25 negara melarangnya sama sekali, 18 negara mengawalnya sebagai produk tembakau, dan 12 negara mentakrifkan sebagai produk perubatan, menurut WHO dalam Laporan 2015 bertajuk Report on the Global Tobacco Epidemic.
 
Analisis peraturan-peraturan negara-negara anggota mengenai e-rokok dan teknologi berkaitan, yang WHO istilah "peranti penghantaran nikotin elektronik" (ENDS, atau ENNDS untuk versi bukan nikotin), WHO merumuskan bahawa:
 
- 17 negara memesukkannya dalam undang-undang negara mengenai persekitaran bebas asap rokok.
- 13 meliputi e-rokok dalam undang-undang negara untuk larangan pengiklanan, promosi dan penajaan.
- Sembilan negara mensyaratkan amaran kesihatan.
 
MCTC, dengan sokongan pertubuhan anggotanya menyeru Jemaah Menteri untuk mengkaji semula keputusannya sebelum ini dan mengeluarkan larangan serta merta kepada penggunaan e-rokok dan vaping. - HARAKAHDAILY 7/11/2015
 
Penulis ialah Presiden Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC).

Share on Myspace