Zionis Israel miliki 115 peledak nuklear

HARAKAHDAILY | .

David Albright, bekas pemeriksa nuklear PBB dan pengasas Institute for Science and International Security (ISIS), mengatakan Israel mempunyai 115 kepala peledak nuklear, jumlah yang cukup untuk membakar seluruh Timur Tengah termasuk Iran, atau menyerang AS, negeri yang menyokongnya habis-habisan.

Seluruh hulu ledak dipasang di hujung peluru berpandu (peluru berpandu) yang boleh dilancarkan dari kapal selam, peluru berpandu jelajah darat ke darat atau dibawa pesawat pengebom.

"Israel memulakan pengeluaran plutonium Disember 1963 di reaktor nuklear rahsia di Gurun Dimona, dan kini telah menghasilkan 660 kilogram bahan peledak nuklear," kata Albright.

"Berdasarkan jumlah pengeluaran plutonium, Israel kira-kira mempunyai 116 kepala peledak siap tembak," katanya lagi.

Israel tidak pernah terbuka soal program nuklearnya, walaupun Moderchai Vanunu - salah satu pakar nuklearnya - pernah membocorkan butiran reaktor nuklear rahsia Israel di Dimona tahun 1986.

Saat Vanunu membongkar rahsia itu kepada Sunday Times, Israel telah mempunyai 100 kepala peledak nuklear siap digunakan. Menariknya, semua kemampuan Israel membuat nuklear diperoleh dengan cara mencuri data rahsia nuklear AS.

Jonathan Pollard adalah mata-mata Israel yang mencuri nuklear AS dan menghantarnya ke Tel Aviv. Pollard ditangkap dan dipenjara di AS.

Sabtu lalu muncul khabar AS melepas Pollard. Perdebatan tak dapat dielakkan. Pollard adalah mata-mata AS yang bekerja untuk Israel. Ia diberi kewarganegaraan Israel 20 tahun lalu. (Eramuslim.com)

Share on Myspace